Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
bezreceptni lijekovi

Trudnoća i lijekovi: kako protiv zatvora, diareje i hemeroida?

Zatvor i hemerodi česti su pratioci žena u trudnoći. Za ublažavanje tegoba nekad se mora posegnuti za lijekovima

Image
Foto: Thinkstock
mag.pharm. Melita Petrović/ 14.2.2018. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mnoge žene na početku trudnoće pate od zatvora koji je rezultat promjena u tijelu. Dok će nekima pomoći promjena prehrane, kod drugih će ipak trebati lijekovi. Osim zatvora, u trudnoći se često javljaju hemeroidi te ćemoovjde pisati i o lijekovima koji mogu ublažiti te tegobe, a da se ne naškodi bebi. 

Opstipacija, konstipacija (zatvor)

Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, a konstipacija označava stanje u kojem osoba ima stolicu rijetko, i one su tvrde, oskudne i suhe, ali i promjenu u rutini pražnjenja crijeva, vrlo često praćenu osjećajem nepotpuna pražnjenja. 

Ove pojave vrlo su česte u trudnoći (11- 38 %), a nastaju iz više razloga -  smanjeni motilitet tankog i debelog crijeva, povećana asporpcija vode, često korištenje preparata željeza. Prvenstveno treba  promijeniti  prehrambene navike, tj. uzimati dosta voća i povrća, dovoljne količine tekućine te povećati fizičke aktivnosti tj. kretanje. Za problem zatvora u trudnoći, preporučaju se više dodaci prehrani (ljuskice indijskog trputca ili sirup šljiva-smokva), nego lijekovi. No, postoje i  lijekovi – laksativi, korisni i sigurni za povremeno i kratkotrajno uzimanje, dostupni BR. To su bisakodil (Dulcolax) i natrijev pikosulfat (Dulcodrops), oba lijeka kategorija B. Natrijev pikosulfat u kapima siguran je i tijekom dojenja. Glicerinski ćepići se ne preporučaju.      

Diareja (proljev)

Uzroci proljeva tijekom trudnoće su jednaki uzrocima kao i u stanjima izvan trudnoće, dakle bakterijske ili virusne infekcije. Mogući uzroci su i trovanje hranom, ili bolesti od kojih je žena bolovala i prije trudnoće (npr. sindrom iritabilnog kolona ili upalne bolesti crijeva).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Liječenje se temelji na nadomještanju tekućine i elektrolita, te ako je potrebno uzimanjem antidijaroika. Aktivni ugljen može se koristiti jer se ne resorbira iz probavnog trakta, a bezreceptni loperamid (Lopedium akut) za liječenje akutnog proljeva max. 2 dana, iako je kategorija B/B/B, ne preporuča se jer nema dovoljno podataka o sigurnosti korištenja u trudnoći.  Antikolinergici i spazmolitici također se ne preporučuju.

Hemeroidi

Hemoroidi su pojava koja se vrlo često događa ženama u svim periodima trudnoće, a i nakon poroda. U prvom i drugom tromjesečju zbog više razloga; povećanje količine krvi u cirkulaciji, povećanje razine progesterona (uzrokuje proširenje stijenki vena i zastoj krvi unutar žila), zatvor uzrokovan hormonalnim promjenama. U posljednjem tromjesečju trudnoće povećanje i otežalost maternice otežava cirkulaciju krvi u zdjelici i uzrokuje zastoj u venama.

Upravo se čita

Image

Željka otkrila da ju je muž ostavio zbog druge, a onda je izgubila i mamu: 'Kažu da sam draga, ali želim biti seksi!'

Tegobe se mogu pogoršati i nakon poroda zbog napora tijekom jakih trudova. U svrhu sprečavanja nastanka hemoroida u trudnoći ili pogoršanja simptoma već postojećih, trudnica se mora pridržavati općih preventivnih mjera u pogledu ishrane, umjerene tjelesne aktivnosti i higijene, te mora sprječavati opstipaciju.

U slučaju potrebe za terapijom preporučaju se gelovi ili masti s biljnim tvarima ev. uz dodatak lokalnih anestetika (masti s kortikosteroidima zabranjene su u prvom tromjesečju), a ev. oralna terapija samo uz preporuku ginekologa. Obično se hemoroidi (ne odmah) nakon poroda povlače sami od sebe, no ako problemi traju i dalje potrebno je obratiti se liječniku specijalisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Preparat koji sadrži polikrezulen i cinhokain (Faktu) koji se primjenjuje kod hemoroida s krvarenjem i upalnim promjenama, ne preporuča se trudnicama.

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

mag.pharm. Melita Petrović/ 14.2.2018. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba