UNICEF:

Većina očeva se uključuje u interakciju s djecom tek kad ona navrše godinu i pol

Istraživanje o rodnim razlikama roditelja djece najranije dobi, UNICEF je proveo na 1620 roditelja u Hrvatskoj

Image
Foto: www.profimedia.hr
Hina/ 29.11.2018. u 15:27

Većina očeva se u češću interakciju s djecom uključuju tek od navršene godine i pol života djeteta, a osim financijskog aspekta koji im predstavlja barijeru i demotivira ih da koriste rodiljni i roditeljski dopust, postoji i stigmatizacija na radnom mjestu, kako od strane poslodavaca, tako i od strane kolega i to je još jedna prepreka očevim u provođenju prve godine života s djetetom, pokazalo je istraživanje UNICEF-a, predstavljeno u četvrtak.

Image
Ne podcjenjujte tate!

Psihičko stanje tata utječe na razvoj djece više nego što mislimo

Image
Ne podcjenjujte tate!

Psihičko stanje tata utječe na razvoj djece više nego što mislimo

Istraživanje o rodnim razlikama roditelja djece najranije dobi, predstavljeno u sklopu konferencije HUP-a "Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo", UNICEF je proveo 2012. na 1620 roditelja u Hrvatskoj.

Vezano za uključenost majki i očeva u poticajne aktivnosti s djecom u dobi od šest mjeseci, istraživanje je pokazalo da majke češće od očeva stupaju u interakciju djecom pjevajući im ili recitirajući, a takav obrazac nastavljen je i kod jednogodišnjaka, kazala je voditeljica za suradnju s korporativnim i javnim sektorom UNICEF-a Lidija Gamulin.

Istraživanje je pokazalo da se većina očeva u češću interakciju s djecom uključuju tek od navršene godine i pol dok se majke i očevi trogodišnjaka više ne razlikuju u učestalosti poticajnih aktivnosti kao što su čitanje slikovnica, recitiranje ili pjevanje.

Tri četvrtine majki smatra da same obavljaju sve kućanske poslove

Što se tiče podjele kućanskih poslova i skrbi za djecu, dvije trećine majki smatra da one u potpunosti ili većinom brinu za djecu, dok polovica očeva smatra da jednako brinu kao i majke. Tri četvrtine majki smatra da obavljaju sve kućanske poslove dok jedna trećina očeva smatra da ravnopravno sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova.

Ta tradicionalna rodna poslova vezanih za obitelj još je izraženija u podskupinama pa tako majke koje su nižeg socio-ekonomskog statusa imaju percepciju da uglavnom obavljaju sve poslove u kućanstvu same, kao i majke koje žive na selu u sjevernoj Hrvatskoj, Dalmaciji i Slavoniji, kazala je Gamulin.

Upravo se čita

Image
potresne snimke

Objavljene audiosnimke Matijanićevih poziva: 'Ako za pet dana budete i dalje imali fibru i teže disali, dođite'

Što se tiče sukoba obiteljskih i poslovnih obveza, svakoj četvrtoj majci i svakom trećem ocu zahtjevi posla otežavaju ispunjavanje roditeljske uloge. Istraživanje je pokazalo da 56 posto roditelja smatra da bi im veća plaća pomogla u ispunjavanju roditeljske odgovornosti dok 40 posto njih smatra da bi im u tome pomogla bolja mogućnost zaposlenja.

Gamulin je navela da globalna istraživanja i uvidi pokazuju da 55 posto djece između treće i četvrte godine života u 74 zemlje svijeta imaju očeve koji se s njima ne igraju i ne sudjeluju u aktivnostima koji potiču njihovo rano učenje, a 90 milijuna djece mlađe od jedne godine, odnosno dvije trećine djece živi u svijetu gdje očevi nemaju pravo niti na jedan dan plaćenog očinskog dopusta.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Osim financijskog aspekta koji predstavlja očevima barijeru i demotivira ih da koriste rodiljni i roditeljski dopust, imamo i stigmatizaciju na radnom mjestu, kako od strane poslodavaca, tako i od strane kolega i to je još jedna prepreka očevim u provođenju prve godine života očevima s s djetetom. Zato je važno osvijestiti poslovni sektor i potaknuti tvrtke da rade na stvaranju radnog okruženja koji je pozitivan spram roditeljstva", poručila je Gamulin.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Hina/ 29.11.2018. u 15:27

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba