Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nutritivna bomba

Znate li da se jede i koštica avokada? Izuzetno je zdrava, a evo kako je možete pripremiti

Avokado je namirnica koju bismo svi trebali uvrstiti u prehranu

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 15.3.2019. u 12:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tropsko voće neutralnog okusa i svilenkaste teksture ili volimo ili ne volimo. No, oni koji ga ne vole ustvari još nisu otkrili potencijal koji se nalazi u avokadu i pitanje je vremena kada će postati vladar njihovih kuhinja. 

(FOTO: Pexels)

Baš zbog toga što je neutralnog okusa, nutritivna bomba s drugog kraja svijeta nudi nam brojne mogućnosti - avokado možemo jesti u slatkim i u slanim jelima, baza je kremama i smoothiejima, a dobar je i bez ikakvih dodataka. Okus mu uvelike podiže nekoliko kapi limunovog soka, no može se i bez njih.

Avokad je odličan izvor zdravih masnoća, vlakana i antioksidansa pa je zaista dobro uvrstiti ga u prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nedavna studija provedena na Sveučilištu Penn State otkrila je da koštica avokada sadrži supstance koje imaju izuzetno jak antiupalni učinak te bi i nju trebalo jesti.

Znanstvenici Gregory Ziegler i Joshua Lambert koji su proveli istraživanje vjeruju da će se koštice avokada koristiti u farmakološkoj industriji, u liječenju tumora, kardiovaskularnih bolesti, artritisa, kolitisa te mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja izazvanikh kroničnim upalama u organizmu. 

Upravo se čita

Image
HRANA KAO LIJEK

Zoran gotovo nikad ne jede ovu namirnicu zbog zdravlja: 'Potrebno je tražiti uzrok, a ne liječiti posljedice'

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Kako jesti košticu avokada?

Koštice avokada obiliju topovim vlaknima koja potiču probavu i čiste crijeva. Osim vlakana koštice su dobar izvor antioksidansa, među kojima je flavonol - antikosidans s jakim antikancerogenim učinkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukoliko osim mesa avokada želite pojesti i košticu, ovo je jedan od načina kako da ju pripremite:

  • operite je
  • osušite ju pećnici - dva sata na 120 Celzijevih stupnjeva
  • skinite s nje koru koja se odvojila sušenjem
  • narežite je na kockice te ih u sjeckalici usitnite u prah.

Prah možete dodavati u smoothieje, jogurt ili nešto treće - po želji. Sjemenka avokada ima gorkast, orašast okus i dobro se slaže s medom.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
sami na svijetu

Simptomi paranoje: težak je život s ovom bolešću

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba