Ozbiljni poremećaj

Jeste li u vezi s narcisom? Provjerite prepoznajete li se u ovim situacijama

Možete li prepoznati narcisoidne osobe? I ne, to nisu oni koji vole slikati selfieje ili se gledati u ogledalo. Problem je puno dublji

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 30.10.2019. u 15:15

Kad netko stalno objavljuje selfieje ili obožava pričati o sebi možemo pomisliti da je narcisoidna osoba. Međutim, pravi narcis je osoba s narcisoidnim poremećajem ličnosti i radi se o mentalnoj bolesti koju karakteriziraju simptomi poput povećanog osjećaja vrijednosti, duboke potrebe za pažnjom i divljenjem, manjak empatije i problematične veze.

Terapeutkinja Rebecca Weiler za Healthline je pojasnila da je ekstremna sebičnost te nesposobnost prepoznavanja tuđih emocija tipično za narcisa. Poznati vodič Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders sastavio je 9 kriterija za dijagnozu narciosidnog poremećaja. 

  • veliki osjećaj važnosti
  • koncentracija na fantaziranje od uspjehu, moći, ljepoti i idealnoj ljubavi
  • vjerovanje da su posebni i da ih razumiju samo osobe visokog statusa
  • potreba za divljenjem
  • osjećaj da smiju raditi što žele
  • manjak empatije
  • iskorištavanje
  • zavidnost ili vjerovanje da su ostali ljubomorni
  • arogancija
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Međutim, teško je bez profesionalca utvrditi radi li se o dijagnozi. Upravo zato sljedeće situacije mogu davati naznake da ste u vezi s narcisom, ali ne i potvrdu.

Jeste li uočili da je vaš partner na početku bio kao iz bajke: slao vam je poruke, zvao vas je i govorio da vas voli. Možda vam je govorio koliko ste inteligenti i kompatibilni.

"Narcisi misle da moraju i zaslužuju biti s nekim tko je poseban i da ih samo takvi ljudi mogu cijeniti"; kaže Nedra Glover Tawwab. No, čim učinimo nešto što ih ne odgovara, drastično mijenjaju ponašanje.

Upravo se čita

Image
nevjerojatno!

Spašavali dijete pa zaradili kaznu od 10 tisuća kuna zbog prebrze vožnje! 'Gledala sam ga kako ostaje bez zraka'

(FOTO: Thinkstock)

Klinička psihologinja Angela Grace dodala je za Healthline da narcisi često pretjeruju u opisivanju vlastitih postignuća te uzdižu svoje talente kako bi zadobili divljenje drugih.

Možda odaju dojam kao da imaju jako samopouzdanje, ali zapravo su vrlo nesigurni. Trebaju puno komplimenata, a ako ih ne dobiju onda ih sami počnu tražiti. 

Osim toga, moguće je da nemaju uopće ili nemaju mnogo dugogodišnjih prijatelja. Većina narcisoidnih osoba ne može stvoriti dugoročne veze, pa ćete primijetiti da se većinom druže povremeno i to s poznanicima. Rezultat toga je da imaju ispad bijesa kad se vi želite družiti sa svojim prijateljima. Moguće je da počnu tvrditi da ne provodite dovoljno vremena s njima, nabijaju vam osjećaj krivnje i kritiziraju vaše prijatelje.

Život i stil/ 30.10.2019. u 15:15

Više s weba

Pročitajte još

Image
opreza nikad dosta

Kako emocionalna prevara ubija vašu vezu?

Više s weba