Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
moć ženskog ciklusa

Žene su puno kritičnije prema muškarcima kako im raste razina estrogena u tijelu

Za trzavice i napetosti u vezi ponekad su krivci jedino hormoni. Prespavajte prije donošenja velikih odluka

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 17.2.2020. u 11:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hormonalne promjene u tijelu žene ne utječu samo na njezino psihološko i tjelesno stanje, već i na doživljaj svog partnera, pokazalo je istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu Biological Psychology.

Riječ je o prvoj studiji koja se pozabavila istraživanjem kako porast i pad ženskih hormona tijekom menstrualnog ciklusa utječu na osjećaje koje imaju prema svom partneru.

"Podcjenjujemo učinak hormona na ponašanje. To vrijedi i za žene i za muškarce, a i za životinje", kaže autorica studije Francesca Righetti sa Sveučilišta u Amsterdamu za portal PsyPost.

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Znanstvenici su već istraživali kako hormonalne promjene koje se prirodno događaju kroz menstrualni ciklus, osobito pad i podizanje razine estradiola i progesterona, utječu na to kako žena misli i osjeća, no dosad se nije proučavalo kako hormoni utječu na odnose, osobito one romantične", dodaje Righetti.

Znanstvenici su svaki dan, dva tjedna, prikupljali uzorke urina 33 žene i mjerili promjene razina estradiola (vrste estrogena), progesetrona i testosterona. Kroz to vrijeme žene su trebale bilježiti koliko su zadovoljne odnosom  i kako percipiraju partnera. Isto su činili i partneri. Svi ispitanici bili su u vezi najmanje četiri mjeseca i niti jedna od žena nije koristila kontracepciju.

Upravo se čita

Image
U SUBOTU PRVI ISPIT

Kamo s kutijom od pizze, a kamo s tetrapakom? Direktova mala škola razdvajanja otpada

Righetti i njezini kolege otkrili su da žene i njihovi partneri svoju vezu ocjenjuju puno negativnije kada su ženama razine estradiola povišene. Što estradiol više raste, to žene svog partnera doživljavaju manje atraktivnim.

I muškarci su potvrdili da su svjesni toga, odnosno da osjećaju da su svojim ženama u određenom periodu mjeseca manje privlačni te da su one tada manje zadovoljne njima. No, unatoč promjenama u seksualnoj privlačnosti, hormoni ne utječu na dinamiku spolnih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Želimo naglasiti da je naša studija istraživala promjene unutar partnerskog odnosa. Neki su odnosi posebno dobri, a neki posebno loši", kaže autorica studije.

"Prirodne hormonalne promjene u menstrualnom ciklusu neće lošu vezu učiniti boljom niti pogoršati dobru vezu, no kada smo ih svjesni možemo razumjeti što se događa u određenom trenutku.

Teorija evolucije sugerira da će žene, kada ovuliraju, biti više zainteresirane za druge muškarce (one za koje procijene da imaju dobru genetiku), nego za svog", dodaje Righetti.

Život i stil/ 17.2.2020. u 11:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
antiafrodizijaci

6 stvari koje nikada ne biste smjeli raditi prije seksa

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba