POVRĆE / Čajot: još jedna egzotična, ali i bodljikava biljka

Image
Foto: Pixabay

Čajot ili meksički krastavac – povrtna biljka koja se nedavno pojavila na našim stolovima.

24.10.2018.
20:20
Pixabay
VOYO logo

Meksički krastavac, zimska tikvica ili čajot, povrtna je biljka koja nam dolazi iz Srednje Amerike. Čajot ima bodljikavi plod ovalnog oblika i zelene je boje. Njegov okus podsjeća na tikvicu ili svježi krastavac, a slično se i priprema u jelima.

Plod čajote može se koristiti za krem juhe, umake, namaze, salaze, variva i slična jela. Teško se čisti zbog bodlji pa se zato treba dobro pripremiti i zaštiti ruke. Zanimljivo je da čajot raste kao biljka puzavica, a u srednjoj Americi može doseći i visinu od 20 metara. Kod nas, najbolje uspijeva u horizontalnom položaju i može narasti do 5 metara visine. Ima sposobnost brzog rasta, služi kao odlična hladovina u vrućim ljetnim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi listovi mogu se koristiti za izradu čaja jer su bogati vitaminima, hranjivi su i jako zdravi. U jelima, može se peći, kuhati, pasirati i jesti sirov. Sve je stvar mašte, a ako vam nje ponestane – spremajte ga kao i tikvice ili svježi krastavac.

Bitno je naglasiti kako čajot ima protuupalna svojstva, a njegov čaj dobar je za rješavanje problema s bubrežnim kamencem. Koristi se u liječenju ateroskleroze, hipertenzije i kardiovaskularne poteškoće. Ima diuretska svojstva, pa je stoga dobar pročišćivač organizam i antioksidant.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

​​​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo