Radovi u povrtnjaku / Čuvanje batata - spremanje i skladištenje batata u prikladan prostor

Image
Foto: Thinkstock

Vađenje i čuvanje batata se radi od kolovoza do listopada, ovisno o sorti, a čuvanje batata najviše ovisi o vremenskim uvjetima.

21.12.2019.
1:03
Thinkstock
VOYO logo

Čuvanje batata ovisi o vremenu vađenja, a vađenjese mora napraviti obavezno prije mraza. Vadi se tek kada većina njegovog korijena dosegne tržišnu veličinu  a to je više od 150 g.

To se dešava, ovisno o sorti, između 100 do 130 dana nakon sadnje. Ako batat raste u vlažnom okruženju preporučljivo je ranije vađenje kako bi se spriječilo nastanak bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon vađenja batata iz tla korijenje se čisti od tla (opere se) i priprema se za čuvanje batata tako što se ostavi oko 3 dana na sušenju, kako bi se zaliječile rane nastale na korijenju prilikom vađenja.

Od jedne biljke se može dobiti čak do 3 kg korijena, ali to zahtijeva dobru brigu. Prije se može očekivati ​​oko 1,5 do 2 kg iz jedne sadnice batata.

Vađenje batata može biti ručno ili mehaničko, ali pri svakom vađenju treba paziti, da se izbjegnu njegova oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korijenje svakako treba probrati i odvojiti oštećene, pojedite ih prve a one bolje spremite za skladištenje. Neoštećeno korijenje skladištite na toplom mjestu.

Čuvanje batata radi se na temperaturi od 13°-16° C. Mora se očuvati relativna vlažnost zraka na 75 do 80 posto tijekom cijelog vremena skladištenja, kako korijenje ne bi pretjerano gubilo vlagu. Tijekom skladištenja obavezno treba provjetravati skladišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Batat pripremljen odmah nakon vađenja ima okus škroba, dok onaj, koji se ostavi da malo dozre, postaje slađi, jer se škrob postupno mijenja u šećer.

Svakako treba izbjegavati čuvanje i skladištenje batata u hladnjaku, jer će se u takvim uvjetima sredina stvrdnuti i dobiti neugodan okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu jela koristi se zadebljali korijen koji oblikom podsjeća na gomolj.
Jedna biljka može razviti do 10 zadebljalih korjenova različite težine.

Preporučuje se nekoliko dana prije planiranog vađenja batata porezati nadzemni dio (vriježe s listovima) kako bi pokožica batata očvrsnula. 
Batat se mora vaditi po suhom i sunčanom vremenu. Ako su vremenske prilike dugoročno nepovoljne (prekomjerne oborine, niske temperature), mora se vaditi čim ranije kako bi se spriječio nastanak bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realan urod koji možete očekivati u vrtu je otprilike 1,5 do 2 kg po sadnici. Naravno da čitavi urod nije po tržišnim standardima, ali to ovisi u mnogome i od čuvanja batata, što nije ni bitno kada se uzgaja za vlastite potrebe.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo