Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
definicije

Dionice i dividenda: Koja su značenja ovih pojmova?

Dionice i dividenda dva su povezana pojma, a u nastavku vam donosimo njihova detaljna objašnjenja

Image
Foto: www.profimedia.hr
Život i stil/ 1.9.2019. u 0:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pojmovi dionice i dividenda zapravo su veoma povezani. U nastavku saznajte njihovo značenje.  

U financijama, dionica je vlasnički vrijednosni papir, tj. idealan udio u vlasništvu kompanije izdavatelja istog. Koliki udio predstavlja, ovisi o ukupnom broju izdanih dionica. Dvije su glavne vrste dionica – redovne i povlaštene. Razlikuju se prema pravima koja vlasnik stječe njihovom kupovinom.

Dionica je vrijednosni papir kojim uplatitelj dokazuje svoj ulog u temeljni kapital dioničkog društva. Ona je dokaz vlasništva nad dijelom trgovačkog društva koje je registrirano kao dioničko društvo.

Ona daje prava, ali i određene obveze prema društvu. U pravilu je nasljedna, ali postoji i mogućnost da se u odnosu na nasljeđivanje i trgovanje u aktu o osnivanju predvide i određena ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedno od osnovnih svojstava dionice je da donosi dividendu, što znači, isplatu profita društva vlasniku dionice (razmjerno njegovom udjelu u društvu). Dionice, kao vrijednosni papir, mogu biti predmet kupoprodaje na tržištu kapitala odnosno na burzi.

Indeks cijena dionica najvažniji je pokazatelj dinamike cijena dionica. Oni predstavljaju ponderiranu aritmetičku sredinu cijena dionica izabranih iz reprezentativne grupe dionica.

Upravo se čita

Image
JOVANOVA DRAGA

Sjećate li se nje? Evo kako Paulina iz 'Ljubav je na selu' izgleda danas

Dividenda je dio dobiti dioničkom društvu koji se isplaćuje vlasnicima dionica, dakle vlasnicima kompanije. Odluka o isplati dividende donosi se na godišnjoj skupštini izdavatelja glasovanjem prisutnih dioničara, tj. vlasnika. Hoće li biti isplate dividende i kolika će ona biti ovisi o rezultatu poslovanja kompanije te o potrebama kompanije za sredstvima za investiranje.

Datum izglasavanja je datum na koji se izglasuju dividende dioničkog društva. Može biti određena u apsolutnom iznosu po dionici ili kao postotak njene nominalne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Teoretski govoreći, kompanija isplaćuje dividendu kada ostvaruje pozitivan rezultat iz poslovanja te kada namiri sve potrebe za investiranjem u razvoj poslovanja.
Praktično govoreći, susreću se različite prakse, pa i slučajevi isplate dividendi, a na štetu financiranja razvoja poslovanja.

Sada znate definicije pojmova dionice i dividenda, ali i njihova objašnjenja. 

Život i stil/ 1.9.2019. u 0:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba