Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ljekovito bilje

Divlja kadulja kao priznata ljekovita biljka

Divlja kadulja je zimzelena biljka, koja se koristi kao začin, a ima i ljekovita svojstva. Priznata je kao ljekovita biljka i uvrštena je u nekoliko svjetskih farmakopeja

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 14.6.2018. u 21:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Divlja kadulja (lat. Salvia officinalis) je biljka nevjerojatno širokog spektra djelovanja te je upravo zbog svoje ljekovitosti i zaslužila svoje latinsko ime koje nam mnogo govori o njezinom ugledu i djelovanju. Salvia dolazi od latinske riječi salvus što znači spašen, zdrav.

U medicinske svrhe koristi se list divlje kadulje, koji u vrijeme cvjetanja sadrži najveću količinu kvalitetnih ljekovitih tvari. Osnovni ljekoviti sastojak lista kadulje jest eterično ulje.

Divlja kadulja je sastavni dio velikog broja lijekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upalnih i infekcijskih procesa, zbog antiseptičkog djelovanja i mogućnosti podržavanja obnove sluzokože.

Divlja kadulja ima svojstvo smanjivanja lučenja znojnih žlijezda te se sve do otkrića antibiotika, kao čaj, koristila protiv znojenja i tuberkuloze. Čaj i drugi lijekovi načinjeni od kadulje upotrebljavaju se i za jačanje organizma. Čaj od kadulje također pomaže kod raznih infekcijskih upala. Ova biljka ima antiseptička, karminativa, stimulativna i spazmolitička svojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mogući su neželjeni efekti kod neprekidnog i dugotrajnog korištenja divlje kadulje. Simptomi su uznemirenost, povraćanje, vrtoglavica, drhtavica, epileptički napadi, prijevremene kontrakcije tijekom trudnoće.

Osobe s epilepsijom trebaju izbjegavati divlju kadulju.

Upravo se čita

Image
slijedi svoje snove

Robert o slikarstvu: 'Roditelji misle da od slikarstva nema kruha, sve dok ne čuju da sam nešto prodao!'

U narodnoj medicini divlja kadulja se prije svega koristi kao sredstvo za dezinfekciju usta. Preporučuje se ispiranje usta kod zubobolje, čireva i upale grla. Pomaže kod preobilnog lučenja pljuvačke te se preporučuje pacijentima s Parkinsonovom bolešću. Koristi se i kod dojilja koje imaju problem preobilnog lučenja mlijeka.

Ostale upotrebe kadulje u narodnoj medicini su kod obilnog znojenja, nervoze, depresije, sterilnosti kod žena i menstrualnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čišćenje doma

Znate li kako ukloniti miris vlage u sobi?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba