Nisko bilje / Iskoristite ljekovito planinsko bilje te opustite um, a obogatite vrt

Image
Foto: Thinkstock

Planinsko bilje broji mnoge vrste, a dobar dio već sada upotrebljavate u kuhinji ili beauty rutini. Odlučite se na berbu planinskog bilja ili ga uzgojite u vrtu

27.9.2018.
11:14
Thinkstock
VOYO logo

Planinsko bilje odlikuje se mnogim ljekovitim svojstvima, a veliki broj planinskog bilja već koristimo u kuhinji, kao lijek ili za beauty rutinu. U planinsko bilje tako se ubrajaju razni začini koje koristimo poput kadulje i majčine dušice te ljekoviti stolisnik i primorski vrisak. 

Međutim, te biljke možete i sami pokušati uzgojiti te ih imati svježe i nadohvat ruke u vrtu. Saznajte ponešto o poznatim planinskim vrstama i odlučite se na uzgoj kod kuće koji bi vas mogao opustiti i pružiti vam brojne prednosti za zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kadulja

Kadulja je zeljasta biljka koja je lako prepoznatljiva po baršunatsim listovima koje štite guste, sitne dlačice, a prekrivaju lice i naličje lista. Ovo planinsko bilje raste u malim grmićima na području kamenjara. Ima male plave ili bijele klasove, a može prživjeti otprilike 6 godina. Kadulja se sije u proljeće u travnju, a zahtjeva toplinu i sunce pa je posebno važno zaštiti je od proljetnih mrazova i previše vlage. Pri sadnji se sjeme prekrije sa zemljom, a mora biti na mjestu koje je osunčano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proljeće će procvjetati široki listovi, a uskoro i cvjetovi u cvatu na vrhu same stabiljke. Kadulja nije osjetljiva na kvalitetu tla pa se time ne morate opterećivati. 

Primorski vrijesak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorski vrijesak još se zove vrisak, kresina i brezina, a mnogima je omiljeni prirodi način za čuvanje mesa. Možete ga pronaći na gotovo svakoj etiketi mješavina začina, a tamo je nazivaju provansalska trava. Poseban je po bogatstvu nektara pa su miljenici onima koji se bave proizvodnjom meda. Daje vrlo kvalitetan med koji teško kristalizira, a ima zelenkastu boju. 

Odlično uspijeva na suhim područjima gdje može dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti i topline, a proizvodi male cvjetiće crvenkaste boje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majčina dušica

Thymus serpyllum odnosno majčina dušica jedna je odd najpoznatiji vrsta planinskog bolja. Mali grmić daje neobične zelenkaste listove eliptičnog oblika, a cvate crvene cvjetiće. Ima prepoznatljivu aromu i okus, a majčina dušica posebno dobro raste na livadama i kamenju odnosno tamo gdje je suho i sunčano. Ne treba joj puno vlage i vrlo je zahvalna, a njena primjena u kulinarstvu je široka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo