Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Obični ili gorki jasen

Jasen drvo - karakteristike drveta jasena

Želite saznati koja su obilježja jasen drveta? Otkrijte kako se još jasen drvo naziva te koji su mu uvjeti potrebni za uzgoj

Image
Foto: Pixabay.com
Život i stil/ 18.4.2017. u 13:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jasen drvo, obični jasen ili gorki jasen dolazi od latinskog naziva ''Fraxinus excelsior'' i to je vrsta drveća iz porodice Oleaceae, koja može narasti od 30 do 40 metara.

Plod jasen drva je krilata perutka i ono cvjeta u travnju i svibnju. Ova značajna šuska vrsta, najččešće naseljava plodna i umjereno vlažna staništa, gdje se vrlo rijetko javlja period suše. Dok je jasen drvo mlado, prilično dobro podnosi zasjenu, najčešće u šumama bukve. Ovo je autohtona vrsta u Hrvatskoj te se javlja u većem dijelu Europe.

Ljekovita svojstva jasen drva

Ovo drvo se ubraja u plemenite vrste listača, a njegova kora se koristi u ljekovite svrhe. Ona se skuplja u proljetnom periodu, s grana koje su stare dvije do tri godine. Nekad od koristi može biti i list. Tvari običnog jasena koriste se u vidu diuretika, dijaforetika te antireumatika. Zato što sadrže smolu, tanine, inozitole, itd. Danas, list jasena ima veću primjenu od njegove kore te se koristi u izradi različitih preparata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Važnost kore jasena

Jasenova kora se jako često upotrebljavala protiv svih vrsta groznice, nekad i protiv malarije. U zapadnim zemljama se čaj od jasenovo lišće koristi za liječenje artritisa i reumatizma. Danas se vrlo rijetko sjeme običnog jasena koristi u ljekovite svrhe.

Upravo se čita

Image
3-GODIŠNJE DIJETE BORI SE ZA ŽIVOT

Detalji nesreće kod Mostara u kojoj su život izgubile 4 osobe: Svemu je kumovao alkohol i utrka BMW-a i Mercedesa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 18.4.2017. u 13:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
muke s orasima

Kako oprati ruke od oraha - otkrijte kako se peru ruke od oraha

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba