Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Voćarstvo

Kakav je orah sijanac i zašto ga saditi

Znate li koji su uvjeti za sadnju oraha potrebni i može li ih vaš vrt osigurati te kakav je orah sijanac i zašto je dobro saditi orah sijanac

Image

orah sijanac

Foto: pixabay.com
Život i stil/ 31.7.2019. u 6:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izbor i priprema zemljišta za sadnju su vrlo bitni, a zatim na red dolazi odabir biljke i način sadnje. Tako je i kada je u pitanju orah sijanac.

Da bi se orah sijanac razvijao što brže i bolje, važno je da bude posađen na dobrom zemljištu koje treba biti ocjedito i sadržavati što optimalniju količinu hranjivih tvari. 
U voćnim rasadnicima uglavnom nemamo zastupljenu sadnicu kalemljenog oraha, a u ponudi je najčešće njegova sadnica - orah sijanac.

Orah sijanac se ubraja među iznimno pri­lagodljive voćke jer jednako dobro uspijeva kako u primorskom, tako i u konti­nentalnim dijelovima naše zemlje.
Orah sijanac je do pet puta jeftinija od kalemljenih sadnica oraha.
Drvo visoko 10 - 40 m, sa šiljastim listovima dugim 20 - 30 cm.
Orah sijanac se može uzgajati na različitim nadmorskim visinama i to od razine mora do visine 1.000 metara iznad mora.
Ne voli plitko zemljište ispod kojeg se nalaze kameniti ili stjenoviti slojevi na dubini manjoj od 1,5 metra.  
Orah sijanac je, za razliku od drugih voćnih vrsta, koje se same ukorjenjuju (primjerice lijeska) ili imaju na raspolaganju veliki broj tipova vegetativnih i generativnih podloga (primjerice jabuka), ograničen zapravo na samo jednu podlogu.
Teren mora imati dobre vodopropusne karakteristike, a na većim nadmorskim visinama i geografskim širinama pogodnije su južne ekspozicije, i obratno, manje nadmorske visine i geografske širine pružaju pogodnije uvjete za uzgoj oraha. Na takvim će terenima i gnojidba oraha biti lakše izvediva. 
Orah se gnoji organskim i mineralnim kompleksnim gnojivima. 
Orah sijanac će rod donijeti puno kasnije u odnosu na cijepljeni orah. Po riječima voćara rasadničara to će biti već za 4-5 godina 

Za orah sijanac preporučuje se jesenska sadnja a plodnost tla dobiti ćemo pripremom tla prije sadnje te agrotehničkim i hidrotehničkim zahvatima kojima je treba i održavati (ako ne i poboljšati) tijekom čitavog iskorištavanja nasada oraha. Naravno tu je važna i gnojidba oraha, a samo tako ćemo moći održati visoke i redovite urode i imati uvjete za sadnju oraha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba