Žitarice / Kako se obavlja i kada se radi sjetva zobi

Image
Foto: Pixabay

Sjetva zobi obavlja se u nešto vlažnije tlo, sjetva se radi do 3 cm dubine, a kada i kako je najbolje obaviti sjetvu zobi pročitajte u nastavku

18.1.2019.
23:42
Pixabay
VOYO logo

Zob je ranije koristila za proizvodnju kruha, ali porastom standarda sve se više koristi za proizvodnju prehrambenih proizvoda kao što su to zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd. Zbog toga je i sjetva zobi u porastu.
Kvaliteta zrna i skromni zahtjevi u uzgoja zobi daju joj posebnu važnost. 
Zrno zobi sadrži i do tri puta više masti u odnosu na druge žitarice, a bjelančevine su znatno probavljivije.

Sjetva zobi radi se i zbog iskoristivosti u stočarstvu za ishranu stoke ili se koristi slama kao krma jer je znatno kvalitetnija od slame ostalih žitarica. 
Za ishranu stoke koristi se i u zelenom stanju. Sjetva zobi podrazumijeva sjetvu uglavnom jare forme zobi no i sjetvu ozime sorte pšenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U plodoredu dolazi obično na posljednje mjesto.

Sjetva zobi treba se obaviti što ranije, a to je optimalno treća dekada rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je provesti valjanje i drljanje ako je posijano u suho tlo.​
Sjetva zobi se obavlja žitnim sijačicama na razmak redova 8-12 cm. 
Sije se na sklop od 500-550 klijavih sjemenki/m2, što odgovara 120-160 kg/ha sjemena.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo