Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Božić je blizu

Kako se sije božićna pšenica na vati?

Bliži se Božić, sigurno već razmišljate polagano o pripremama za Božić i sve oko njega, a znate li kako se sije božićna pšenica na vati

Image

Božićna pšenica na vati

Foto: pixabay.com
Život i stil/ 20.11.2021. u 23:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Božićna pšenica na vati ili zemlji, tradicionalno se sije na Dan svete Lucije, 13. prosinca, te simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život. Sijanje Božićne pšenice dugačka je tradicija pretkršćanskog porijekla, kao simbol obnove života i plodnosti. 
Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa,
U kršćanskom duhu mlada pšenica zajedno s drugim plodovima predstavlja pučki običaj blagoslova ljetine, a time i rodnu iduću godinu.

Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici. Božićna pšenica može se sijati i na vati, i tu se sijanje neznatno razlikuje od sijanja božićne pšenice u zemlju.
Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. 

Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tekućine.
Božićna pšenica na vati traži umjereno zalijevanje svaki dan. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

Život i stil/ 20.11.2021. u 23:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba