Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Putovanja

Znate li koja je razlika između kune i lasice?

U nastavku saznajte koja je razlika između kune i lasice, dviju naizgled sličnih životinja, ali brojnim karakteristikama koje ih čine različitima.

Image

razlika između kune i lasice

Foto: pixabay.com
Život i stil/ 10.12.2019. u 17:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kune su sisari mesojedi, rasprostranjeni širom sjeverne hemisfere i cijenjene zbog svog gustog krzna. Lasica joj je vrlo slična.
Duge i graciozne životinje, kratkih nogu i prstiju naoružanih oštrim kandžama koje žive u šupljinama u drveću, kada nisu u potrazi za hranom.
Hrani se pticama i ptičjim jajima, a veličine je domaće mačke. No kakva je razlika između kune i lasice?
Može narasti do 53 cm dužine, a njen čupavi rep i do 25 cm dužine. Prosječna kuna teži oko 1.5 kg.
Mužjaci su nešto veći od ženki.  Krzno im je uglavnom svjetlo do tamno smeđe, a u zimskim mjesecima je nešto duže i mekše. 
Ispod vrata krzno im je poprilično svijetlo.
Razlika između kune i lasice je u građi tijela, po zubalu i obliku nogu, mnogo više nego što je to slučaj kod ostalih porodica reda mesoždera.
Lasice su rasprostranjene diljem svijeta izuzev Antarktike, Australije i susjednih otoka.
Pripadnici porodice kuna su srednje velike do malene životinje. Najmanje su male lasice, dužine do 20 cm, a najveće divovske vidre koje mogu narasti do 1,8 m i biti teške više od 30 kg.
Lasice se hrane manjim sisavcima, a nekada su smatrane štetočinama jer su neke vrste napadale perad s farma, ili zečeve iz komercijalnih uzgajivača. 
Ove životinje imaju izduženo, vitko i vrlo gipko tijelo te vrlo niske noge, na kojima imaju 4-5 prsta proviđenih noktima, koje se ne može uvući. Zubalo je potpuno, ima 38 zuba, očnjaci su jaki. Njihovi repovi mogu biti dugački od 22-23 centimetara, što je zapravo jednako duljini ostatka njihovog tijela

Kune uglavnom same prave šupljine u drveću ili na livadama prekrivenim šipražjem. Kune su jedine životinje u grupi Mistelidae (tu grupu čine i lasice, tvorovi jazavci) koje mogu da uvuku svoje kandže. To im omogućava da se penju po drveću, trče po granama, pored toga su relativno brže i na zemlji. Često su aktivne preko noći i predveče. Imaju male, vrlo osjetljive uši i oštre zube za jelo sitnih sisavacaa, ptica, insekata, žaba i strvina. Takođe su poznate po jelu raznih bobica, ptičjih jaja, mesa i meda.

Prva razlika između kune i lasice koju možete uočiti je u tome da je kuna velika kao manja mačka. A lasica je malena, kao vjeverica. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Znate li koja je najveća država Afrike

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba