Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
promet

Naučite razliku između tri vrste prometnih znakova

U nastavku pročitajte koje su glavne tri vrste prometnih znakova

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Život i stil/ 5.12.2019. u 0:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prometni znakovi su znakovi postavljeni na prometnicama, koji upozoravaju sudionike u prometu kako se sigurno ponašati, odnosno koja pravila vrijede na određenoj dionici javne prometnice.

Tri vrste prometnih znakova jesu: znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi i znakovi obavijesti. Postoje i znakovi obavijesti za vođenje prometa s dopunskom pločom koja je sastavnim dijelom prometnog znaka i koja pobliže određuje značenje prometnog znaka ili bez nje, promjenjivi prometni znakovi, prometna svjetla i svjetlosne oznake te oznake na kolniku i drugim površinama.

Za dobro snalaženje u prometu, važno je poznavati sve tri vrste prometnih znakova. Znakovi opasnosti trokutastog su oblika i postavljaju se na udaljenosti 150 do 250 metara ispred opasnog mjesta na cesti. Znakovi izričitih naredbi postavljaju se neposredno na mjesta na kojima za sudionike u prometu počinje obveza da se drže naredbe izražene prometnim znakom i vrijede do prvog križanja ili do znaka koji tu obvezu poništava.

Izričita naredba koja je postavljena na istom stupu obilježavanja naseljenog mjesta vrijedi kroz cijelo naselje ili do znaka koji tu obvezu poništava. Znakovi obavijesti sudionicima u prometu daju potrebne obavijesti o cesti kojom se kreću, nazivima mjesta kroz koja cesta prolazi i udaljenosti do tih mjesta, prestanku važenja znakova izričitih naredbi te druge obavijesti koje im mogu koristiti. Sudjelovati u prometu možete tek nakon što upoznate i usvojite tri vrste prometnih znakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba