Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
prehrana i zdravlje

Nutricionist Dolibašić otkriva koje mliječne proizvode izbjegavati i je li bolje kozje mlijeko

'Kako starimo, važnije nam je održavati zdravu crijevnu floru, dok mladi mogu biti slobodniji u izboru', objasnio je stručnjak

Image
Foto: Thinkstock
Selma Sakić/ 10.10.2019. u 12:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve se više u javnosti raspravlja o tome koliko su mliječni proizvodi zdravi te trebamo li neke od njih svakodnevno izbjegavati u prehrani. Nutricionist Branimir Dolibašić iz Nutrilife centra objasnio nam je zašto su ove namirnice važne u prehrani i na što trebamo obratiti pažnju prilikom konzumiranja mliječnih proizvoda.

"Mlijeko i mliječni proizvodi su važan izvor raznih hranjivih tvari, kalcija i drugih minerala te vitamina. Osim toga, izvor su bjelančevina, i ne manje bitno, izvor dobrih bakterija - probiotika. Upravo ovo posljednje nas navodi da kod izbora proizvoda damo prednost fermentiranim proizvodima mlijeka, poput sira, jogurta, kefira i dr., kako bi svoju prehranu obogatili probioticima na dnevnoj bazi", objasnio je na početku mag.nutr. Branimir Dolibašić. Vrlo je važno obratiti pažnju na unos sireva. 

"Valjalo bi u prehrani birati smanjenu količinu tvrdih sireva te radije odabrati tekuće fermentirane proizvode, kao što je jogurt, kefir, acidofil i sl. Kako starimo, važnije nam je održavati zdravu crijevnu floru, dok mladi mogu biti slobodniji u izboru, uključujući mlijeko i kakao proizvode s mlijekom", dodaje dalje.

Image
Foto: Privatni album/Branimir Dolibašić
Image
Privatni album/Branimir Dolibašić

(Foto: Privatni album)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Uvijek treba dati prednost domaćim proizvodima'

U posljednje vrijeme sve se više ljudi izbjegava mliječne proizvode u prehrani zbog različitih hormona i pesticida. Pitali smo nutricionista Dolibašića što kažu stručnjaci o tome i možemo li ih izbjeći.

"Domaća mliječna industrija, kao i male mljekare, pod nadzorom su sanitarnih službi te kao samim time daju kupcu izbor lokalnog i svježeg pred industrijskim uvoznim proizvodima. Problem postoji kod cijena kojima domaći proizvođači ne mogu konkurirati velikim uvoznim lancima. Iako je moguće da se u nekim slučajevima dogode veće ili nedopuštene količine štetnih tvari (hormona i pesticida), u cjelini sustav kontrole na razini EU-a, jednako kao i naš domaći sustav, prilično dobro obavlja svoj posao. Možemo reći da smo zbog umreženosti i pravodobne akcije sigurni kao potrošači. To, naravno, ne znači da je svako mlijeko isto! Ponovit ću, uvijek treba dati prednost lokalnim proizvođačima i domaćim mliječnim proizvodima", dodao je dalje.

Upravo se čita

Image
slijedi svoje snove

Robert o slikarstvu: 'Roditelji misle da od slikarstva nema kruha, sve dok ne čuju da sam nešto prodao!'

Je li kozje mlijeko zdravije od kravljeg?

"Kozje mlijeko ne možemo izdvojiti kao zdravije samo po sebi za sve ljude. U slučajevima intolerancije na kravlje mlijeko zbog koje ljudi ne mogu konzumirati kravlje mlijeko, preporuča se unos kozjeg mlijeka i kozjih proizvoda, kao dostupne i kvalitetne alternative. Sastav je u nutritivnom pogledu sličan, osim sto su kozji proizvodi donekle lakše probavljivi. Glavna razlikovna mjera između kravljeg i kozjeg mlijeka ostaje intolerancija na mlijeko.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božić je blizu

Kako se sije božićna pšenica na vati?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba