Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
UKRASNO DRVO IZ JAPANA

Paulovnija: japansko drvo koje brzo raste

Ovo japansko drvo raste nekoliko puta brže od ostalog brzorastućeg drveća, što je ujedno i njegova najveća prednost

Image
Foto: Pixabay
Vijesti.hr/ 1.2.2018. u 11:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Paulovnija je ukrasno drvo koje potječe iz jugoistočne Azije, točnije Japana. Sve je popularnija i na našim prostorima, prvenstveno zbog brzog rasta koji ubrzava sam uzgoj ovog posebnog drveta. Donosimo vam sve o paulovnijama kao ukrasnom drveću.

Zahvaljujući vrlo brzom rastu, paulovnija (lat. Paulownia tomenstosa) sve se češće uzgaja na našim prostorima. Ovo japansko drvo raste nekoliko puta brže od ostalog brzorastućeg drveća, što je ujedno i njegova najveća prednost. U odgovarajućim uvjetima paulovnija zna narasti i do šest metara, zbog čega se ne preporučuje za uzgoj u manjim vrtovima.

Što se tiče samog načina uzgoja, paulovnija nije previše zahtjevna. Dobro se prilagođava različitim vremenskim uvjetima i temperaturama, pa tako bez problema podnosi i 30 stupnjeva ispod ništice.

Drvo paulovnije poznato je po svojoj otpornosti zahvaljujući kojoj odolijeva brojnim bolestima i štetnim nametnicima. S obzirom na veliku kvalitetu, drvo paulovnije također se koristi pri izradi namještaja i dobivanju papira. Paulovnija je poznata i po medu kojem mnogi prepisuju ljekovita svojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gramatika

Padeži u hrvatskom jeziku: savladajte bitan alat pisanja i izražavanja

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba