Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SAVJETI ZA PRIHRANU

Prihrana češnjaka u proljeće

Prihrana češnjaka u proljeće najbolje će pospješiti rast biljke i razvoj njezinih plodova

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 8.4.2018. u 7:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uzgoj češnjaka nije zahtjevan ni kompliciran, ali je vrlo važno obratiti pažnju na njegovo održavanje. Naime, prihrana češnjaka u proljeće jedna je od najvažnijih postupaka kod uzgoja češnjaka u vrtu.

Češnjak je povrće vrlo specifičnog mirisa i okusa, zahvaljujući čemu je jedan od omiljenijih dodataka mnogim jelima. Bogat je nutritivnim vrijednostima koje pomažu u očuvanju zdravlja našeg organizma, a posebno sadrži velike količine bjelančevina, ugljikohidrata, vlakana, kalija, magnezija, željeza, kalcija, natrija, beta karotena i vitamina.

Češnjak se još u prošlosti upotrebljavao u narodnoj medicini, a dokazano je njegovo djelovanje na reguliranje bakterijskog sastava crijeva, uravnotežavanje probave, održavanje zdravlja kože, a pomaže i u snižavanju kolesterola.

Uzgoj češnjaka obuhvaća pravilnu sadnju, održavanje, gnojidbu i prihranu. Prihrana češnjaka preporučuje se u proljetnim mjesecima kada su dani duži, a prestaju niske temperature i jutarnji mrazovi. Svaka biljka mora imati dovoljno hranjivih tvari u zemlji kako bi mogla uspješno uspijevati, pa ni čenjak nije iznimka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prihrana čenjaka može se primjenjivati na nekoliko načina, a najučinkovitije je korištenje, odnosno dodavanje dušika i kalija. Gnojivo bogato dušikom povećat će rast i razvoj biljke češnjaka, a u nekim je slučajevima moguće i produljenje vegetacije. Češnjak će bolje rasti te značajno povećati svoju otpornost na bakterije, štetočine i ostale bolesti koje zahvaćaju biljke. Kada je riječ o dodavanju kalija, on prvenstveno utječe na rast plodova.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
EMISIJA 'KAD SMO BILI MALI'

Znate li tko je ova slatkica s fotografije? 'Bila sam nesigurna kao dijete, uvijek u svom svijetu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
šume umjerenog pojasa

Listopadne šume: osnovne karakteristike listopadnih šuma

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba