Voćarstvo / Rezidba voćaka vrijeme i vrste

Image
Foto: www.pixabay.com

Neredovita rezidba postupno dovodi do premještanja rasta i rodnosti u vrhove i obod krošnje, dok niži dijelovi voćaka odumiru, pa je vrlo važna rezidba voćaka i vrijeme rezidbe

21.4.2019.
20:44
www.pixabay.com
VOYO logo

Ovisno o vremenu kada se rezidba voćaka obavlja, razlikuju se dvije vrste rezidbe. 
Prva rezidba voćaka je zimska rezidba ili rezidba „u suho“ koja se obavlja u vrijeme mirovanja vegetacije. 

Rezidba voćaka može se provoditi od jeseni do proljeća u vrijeme neposredno pred bubrenje pupova. 
U praksi se rezidba voćaka ipak najčešće obavlja u rano proljeće kada prođu jake zimske hladnoće jer su voćke nakon rezidbe jako osjetljive na smrzavanje u to vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezidbu voćaka treba obavljati redovito i u isto vrijeme svake godine jer najpovoljnije djeluje na porast i razvitak mladica i površine lista. 

Vrijeme da se obavi druga rezidba voćaka je pak u vrijeme vegetacije i zove se ljetna rezidba ili rezidba „u zeleno“. 
Zelenom rezidbom se popravljaju i dopunjuju učinci rezidbe u mirovanju.
Također ova rezidba pojačava osvijetljenost krošnje kako bi se osigurala kvaliteta plodova i zametanje rodnih pupova  za sljedeću vegetaciju. 
Zelena rezidba voćaka je obavezna mjera i obavlja se u više navrata. 
Tako imamo vrijeme rezidbe voćaka na početku vegetacije tj. u fazi kada mladice narastu oko 15 cm , kada se obavlja pinciranje suvišnih mladica.
A druga zelena rezidba voćaka obavlja se u vrijeme kada mladice završe vegetativni rast.
Polovicom kolovoza može se obaviti još jedno prorjeđivanje suvišnih mladica koje su u međuvremenu izrasle ili ranije nisu odstranjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo