Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Voćarstvo

Sadnja trešnje u proljeće

Ako se pitate da li je bolja sadnja trešnje u proljeće ili u jesen, u nastavku vam donosimo nekoliko informacija o tome kakva bi trebala biti sadnja trešnje u proljeće

Image

orezivanje trešnje, Sadnja trešnje u proljeće

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 6.6.2019. u 23:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako namjeravate posaditi voćke u svom vrtu, reći ćemo vam odmah na početku da sadnja trešnje u proljeće nije preporučljiva i da je bolje voćke saditi u jesen kada je tlo još toplo i vlažno, pa odmah počinje rast korijena. Tijekom prijevoza i skladištenja, sadnice ni u jednom trenutku ne smiju izgubiti vodu. Prije sadnje odstrane se svi oštećeni dijelovi korijena i on se umoči u kašu spravljenu od zemlje i svježega goveđeg gnoja. 
Za kućne vrtove pogodnije su sorte niskog stabla. Voćke velike krošnje i odgovarajuće visine zahtijevaju razmak od najmanje 10 m. Neke sorte zahtijevaju oprašivače, pa je uvijek potrebno posaditi najmanje dva stabla. Trešnja počinje donositi plodove nakon 6 do 8 godina, a stablo može doživjeti 50-ak i više godina. 

Sadnja trešnje u proljeće kao i sadnja u jesen imaju isti postupak same sadnje. Iskopa se rupa širine dovoljne da sadnica s korijenom stane u nju. Na korijen se stavlja sloj rahle zemlje debljine 5 - 8 cm koji se dobro nagazi te 20 - 30 kg zrelog stajnjaka. Na stajnjak se opet stavlja zemlja te se oko voćke oblikuje zdjelica za bolje zadržavanje vode. Crta kalema ne smije se zakopati jer bi se spriječio razvoj bazalnog korijena.

Sadnja trešnje u proljeće se treba obaviti što ranije, po mogućnosti do sredine ožujka. S ranijom sadnjom smanjuje se postotak prijema i porasta posađenih voćki. Kasno posađene sadnice su osjetljive na nedostatak vlage pa iziskuju češće zalijevanje. Pri sadnji trešnje u proljeće preporuka je da se korjenovi istrapljenih sadnica potope u vodu i ostave 12 do 24 sata da bi sadnice povratile svježinu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Život i stil/ 6.6.2019. u 23:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
TRIKOVI ZA ODMRZAVANJE

Kako odmrznuti kruh: savjeti za čuvanje i odmrzavanje kruha

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba