Voćke u vrtu / Šipak voće koje je dobro voljeti

Image
Foto: Pixabay

Znate li da je šipak voće koje je dobro voljeti, ljubav prema ovoj voćki bit će višestruko uzvraćena, a koje blagodati šipak voće daje vašem organizmu čitajte u nastavku

26.11.2018.
21:33
Pixabay
VOYO logo

Kao super junak među voćkama, šipak voće našlo se u središtu pozornosti upravo zbog svog velikog utjecaja na zdravlje.

Poznat i kao nar, mogranj ili jednostavno šipak voće tamno crvene boje, s glavicom promjera 5-12 cm, čiji plod ima oko šestotinjak jarko crvenih i posebno zdravih, sočnih sjemenki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šipak voće vuče podrijetlo iz Azije, točnije raste na području od Irana do Himalaje, no danas se ova voćka uzgaja na cijelom Sredozemlju, kao i u sjevernoj Americi. 
Dozrijeva početkom jeseni, a iako je dostupan je od rujna do siječnja, zbog nemogućnosti da dugo opstane na grani, treba ga pažljivo uskladištiti i čuvati, najbolje ga je konzumirati tijekom listopada i studenog direktno s grana.

Pretpostavlja se da je šipak voće koje je uz maslinu, grožđem, smokvu i datulju jedna od prvih kultiviranih voćaka. Potječu još iz 4000 do 3000 g pr.K..
Oduvijek je šipak voće bilo simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, a imao je kako iscjeliteljska svojstva, tako i praktičnu primjenu. Koristio se i kao boja ili ukras. 
Brojni su mitovi i umjetnička djela prepuni ovog prekrasnog voća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šipak voće je škrinja antioksidansa, a intenzivna konzumacija dovodi do poboljšanja kardiovaskularnog statusa, usporavanje artritisa, kao i povoljnog djelovanja na prostatu, krvni tlak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje.

Šipak voće sadrži i obilje vitamina C, te folnu kiselinu i vitamine A i E, te kalij, tri vrste polifenola - tanini, antocijani koji zajedno štite stanice od razornog djelovanja slobodnih radikala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda niste znali, ali sadrži čak više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod šipka ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. 
Svi sastojci brzo se apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu toksični.

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje. U borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuje raznu LDL (lošeg) kolesterola, povoljno djeluje kod dijabetesa i limfoma. Zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stijenki krvnih žila. Sok šipka ima antibakterijska i antivirusna svojstva pa pomaže i u očuvanju zubi. 
Može pomoći kod liječenja raka dojke jer smanjuje sintezu estrogena u tijelu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo