Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Drveće u vrtu

Stara kultura s tradicijom: saznajte je li lijeska drvo za vaš vrt

Lijeska drvo na našim prostorima nije stranac, a može postati lijepi dodatak vrtu. Otkrijte što je potrebno za uspješni rast lijeske i odgovara li vašem vrtu

Image

jednogodišnje i jednodomne biljke

Foto: pixabay
Život i stil/ 27.9.2018. u 10:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj lijeska drvo nije neobično, štoviše, 'lokalac' je već stoljećima. Njezino izvorišno stanište pripadalo je rubnim dijelovima šuma, brdima i proplancima te tlu  koje ne nudi mnogo. Međutim, zadnje desetljeće obilježilo je poseban interes za uzgojem ovog drva. 

Najpoznatije sorte na našem tlu su Istarski duguljasti te Rimski grm lijeske, a odlikuje ih otpornost na zimu. Istarski duguljasti pripada masovnim sortama naših područja, a plodovi su iznimno mirisini što ih čini poželjnom robom. 

Lijeska drvo zapravo je grm koji u punoj visini može doseći i 6 metara. Samonikli je to grm odnosno voćka, a za razliku od drugih voćkica ona cvate u teškim zimskim mjesecima od prosinca do ožujka. Lijeska uspijeva na svom korijenu, a može bogato narasti na siromašnom tlu. Međutim, ako se upustite u avanturu uzgoja drveta lijeske, pripremite se na gnojidbu i odogvarajuću pripremu tla. 

Ova sredozemna biljka raste na visinama od 150 do otprilike 500 metara nadmorske visine. To je po preferencijama za položaj čini sličnom vinovoj lozi. Ovoj jakoj voćki paše umjereno vlažno tlo, a naginje kiselkastoj zemlji. Podnosi iznimno niske temperature pa može uroditi plodom čak i po cičoj zimi. Međutim, nemojte se oslanjati  mnogo na lijeska drvo ukoliko niske temprature potraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lijeska drvetu odgovara mediteransko podneblje, a ono što je neophodno jest mnogo svijetla i vode. Prije sadnje potrebno je istražiti sastav tla i prilagoditi ga biljci. Pružite tlu nove hranjive tvari kako bi lijeska bila plodnosna. Voćka se sadi u jesenskim mjesecima, a sadnji  mora prethoditi dubinsko oranje zemlje. Možete ju posaditi u u proljeće, ali samo uz optimalnu vlažnost tla. Gnojidba se razlikuje ovisno o životnom periodu biljke pa tako u prvih nekoliko godina gnojidba lijeske obavlja se u proljeće koristeći dušik, a kasnije u jesen s drugom vrstom gnojiva. 

Lijeske nisu samooplodne pa trebaju 'pomoć' drugih sorti, a imajte na umu da cvatnja traje vrlo dugo te biljka koristi vjetar za oprašivanje.

Upravo se čita

Image
OD 21:15 SATI

Što vas danas očekuje u seriji 'Miriše na ljubav'? Serkan odluči priznati Edi zašto ne želi djecu

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravopis

Pravilno pisanje imena ulica i trgova

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba