Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Biljni svijet

Tilovina biljka poznata i kao 'lažna ebanovina'

Tilovina biljka poznata još i kao obični zanovijet, djetelinovo drvo ili zlatna kiša, listopadna je vrsta iz porodice mahunarki koja pripada rodu negnjil

Image

Tilovina biljka

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 2.8.2018. u 19:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tilovina biljka (lat.Petteria ramentacea), poznata još i kao obični zanovijet, djetelinovo drvo ili zlatna kiša, listopadna je vrsta iz porodice mahunarki (Fabaceae) koja pripada rodu negnjil. Prirodno stanište tilovine je u Srednjoj i Južnoj Europi. To je endemska i strogo zaštićena biljka.

Drvo tilovine je tvrdo i teško, žuto-smeđe boje. Pogodno je za izradu stupova, obradu drva, a služi i kao gorivo. U prošlosti se koristilo za izradu lukova, za što ga koriste i danas u prilikama oživljavanja povijesnih događaja.

Drvo je također poznato kao "lažna ebanovina" budući da drvo iz vrlo starih primjeraka može se koristiti umjesto ebanovine.

Tilovina biljka kao endem obitava na Balkanskom poluotoku. To je listopadni grm koji naraste do 3 m visine. Raste i cvjeta u suhim i blagim zemljištima, a posebice voli vapnenasta tla južne Europe. Tilovina biljka cvjeta u kasno proljeće izbacujući primamljive žute cvjetove. Izgledom su kao graškasti plodovi, gusto nabijeni i pendularni grozdovi dužine 10–25 cm. Cvjetovi su zlatnožuti, slatka mirisa i obično cvjetaju u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svi dijelovi biljke sadrže otrovni sastojak citozin koji se ne smije konzumirati.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
slijedi svoje snove

Robert o slikarstvu: 'Roditelji misle da od slikarstva nema kruha, sve dok ne čuju da sam nešto prodao!'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gramatika

Kako se piše osnovna škola? Zapamtite pravilan oblik pisanja

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba