Turčin gljiva jestiva je gljiva iz roda Leccinum s karakterističnim narančastocrvenim klobukom. Raste uz topole, ali često se nalazi i uz breze i hrastove.
Klobuk je širok od 5 do 15, pa čak i 20 cm, mlad je okrugao, poslije polukružan, crvenosmeđ ili narančast, suh, bez sjaja, kožica prelazi rub klobuka. Turčin gljiva ima slobodne i bjelkaste cjevčice, rupice su sitne, okruglaste, bjelkaste, poslije sive i na kraju smeđaste, na pritisak potamne. Stručak je visok 8 - 20 cm, a debeo 1 - 2,5 cm, cilindričan, pun, robustan, bjelkast, isprva prekriven bijelim ljuskama koje poslije postanu smeđaste.
Tek se u veoma starih primjeraka vrh ljusaka oboji crno. Meso je bijelo, na presjeku isprva lagano ljubičasto, potom crno. Ugodna je mirisa i okusa. Spore su vretenaste, glatke, veličine 13 - 17 x 4 - 5 μm.
Turčin gljiva raste ljeti i u kasnu jesen ispod topola. Prilično je česta vrsta. Također, odlična je jestiva gljiva koja se može pripremati na razne načine. Sirova pak uzrokuje probavne smetnje.