Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Povrtnjak i radovi u vrtu

Znate li kako se priprema tlo za sadnju češnjaka

Obradom tla u jesen, tlo se priprema za sadnju češnjaka u proljeće, ali kako pripremiti tlo za sadnju češnjaka i kakvo bi tlo za sadnju češnjaka trebalo biti čitajte u nastavku

Image

sadnja, tlo za sadnju češnjaka

Foto: Pexels.com
Život i stil/ 22.4.2019. u 11:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Blagotvorna svojstva češnjaka su svima dobro poznata te stoga ne čudi veliki interes za sadnju češnjaka. Ako govorimo kakvo treba biti tlo za sadnju češnjaka, prvo moramo reći da je dobra priprema tla prije sadnje presudna i osigurava da će češnjak uspješno doći do roda. Dakle, u nastavku pročitajte više o tome kakvo treba biti tlo za sadnju češnjaka.

U narodnoj medicini češnjak  se upotrebljava za liječenje različitih bolesti i tegoba. Vrlo je moćan prirodni antibiotik, ubija veliki broj različitih bakterija, a pored toga stimulira imunosni sustav i normalizira crijevnu floru. Evo nekoliko savjeta kako se uzgaja to lukovičasto povrće i kakvo treba biti tlo za sadnju češnjaka.

Češnjak voli lakša, aluvijalna tla, blago kisele ili neutralne reakcije (pH 6,8-7,2). Ne podnosi tla s visokim sadržajem podzemnih voda te negativno reagira na teška, zbijena i pjeskovita tla. 

Može se reći da su zahtjevi češnjaka pri uzgoju pomalo specifični. Češnjak ne treba uzgajati na kiselim zemljištima, ako se netko ipak odluči za uzgoj na takvom zemljištu, u godini prije sadnje, mora se obaviti kalcizacija. 
Tlo za sadnju češnjaka podrazumijeva upotrebu organskih hranjiva, ali za jesenski pod prethodni usjev. 
Važno je znati i da češnjak ne podnosi monokulturu, pa ga ne treba uzgajati poslije biljaka iz iste obitelji. 
Za proljetni je poželjno organska hranjiva unijeti u jesen pri osnovnoj obradi, kada se u tlo za sadnju češnjaka mogu unijeti i mineralna hranjiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Češnjak pri uzgoju vrlo dobro reagira na gnojidbu kompostom, koji se obično dodaje u količini od 20-40 t/ha. Tlo za uzgoj češnjaka mora sadržavati i sumpor.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
ISKRENO O TOME

Znate li u kojem se sportu okušala Maja Ćustić? 'Ne bih više nikada, probala sam i previše je odricanja'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
vlaga

Znate li kako se riješiti vlage u ormaru

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba