Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vrt i okućnica

Znate li što posaditi ispod vinove loze?

Možda ne volite prazne, zemljane krugove ispod krošnji drveća, jer naruše cjelokupan izgled vrta, ali prostor ispod vinove loze zato ne mora biti takav, evo što posaditi ispod vinove loze

Image

Lozica penjačica idealni prekrivač za neugledne zidove

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 30.5.2019. u 22:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za mnoge neiskusne vrtlare riječ "liana" automatski je povezana s neprohodnim "džunglama". No, biljke penjačice, ili vinova loza, što zvuči mnogo privlačnije, odličan su izbor u onim dijelovima vrta gdje druge biljke ne bi imale dovoljno prostora za rast. Ovakve penjačice su i odgovor na pitanje što posaditi ispod vinove loze.

U slučaju da se pitate što posaditi ispod vinove loze, neće biti važno imate li veliku parcelu ili sitni komad zemlje. Uz pomoć penjačica ili liana, možete pretvoriti vrt u kojem već imate vinovu lozu, u savršeni raj i napraviti ulaz u kuću iz snova.
Njime možete podijeliti vrt po zonama, ukrasiti ograde i zgrade.

Doista, u slučaju vinove loze vrlo je važno znati kako se izbojci pričvršćuju na potporu.

Često se može pročitati i da "ispod trske vinove loze, zidovi postaju vlažni, pljesnivi, a životni vijek strukture je skraćen". 
Ali to nije tako! Većina penjačica će izgraditi vrlo gustu krunu popločanu lišćem. Čak i nakon pljuska s jakim vjetrom, zid ispod penjačice ostaje suh. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlaga na zidu, kuće koja je obrasla vinovom lozom i penjačicama, može se pojaviti u jesen ili proljeće, ako se izbojci listopadnih biljaka nalaze izravno na njemu jer se u preplitanju stabljike ponekad nakuplja otpalo lišće koje apsorbira padaline. Rješenje ovog problema vrlo je jednostavno - ostavite prazninu između nosača (na koje su pričvršćene stabljike) i zida zgrade. Ili, ako to vaša klima dopušta, posadite zimzelene penjačice vinove loze.

Biljke koje rastu uz rub vrta su pravi izbor kada se pitate što posaditi ispod vinove loze  i trebaju biti strateški sađene kako bi štitile vrt od raznih nametnika. U toj ulozi vrlo korisne mogu biti: grah, narcise i vinova loza. 

Upravo se čita

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 30.5.2019. u 22:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba