Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
O iskustvu u emisiji, o nasilju online...

Shopping kralj vlasnik je projekta protiv cyberbullyinga: 'HEJTiMe podiže svijest o nasilju i pomaže mnogima''

Odlučili smo razgovarati s njim o iskustvu u emisiji i pokretu protiv cyberbullinga s kojim se i sam susreće.

Image
Foto: Screenshot/Instagram
Buzzara.hr/ 8.2.2020. u 23:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za studenta Alena Žigića zasigurno ste ovih dana čuli - riječ je o prvom hrvatskom Shopping kralju, pobjedniku u emisiji u kojoj shoppingiraju i modno osvještavaju muškarci. Za najbolji stajling na temu 'Mladi buntovnici' nagradu je odnio mladić koji se, možemo reći, u sekundi našao na meti svih kritika. Sudionici su si međusobno davali niske ocjene, a sam je Sever rekao kako je riječ o sabotaži.

Po mnogima je njegovo ponašanje bilo neprikladno, nepristojno i bahato, osudili su ga zbog ocjena koje je davao, vrijeđali njegov izgled pa i sam modni izričaj.

Mnogima je nepoznato da se upravo on svakodnevno bori protiv jednog od najčešćih vrsta nasilja - cyberbullinga. Samo na dnevnoj bazi na profilu projekta 'HEJTiMe' Alen dobije na desetine priča i iskustva drugih koji su bili žrtva ovog tipa nasilja, a koje je i sve češće među mladima. Odlučili smo ga pitati o iskustvu u emisiji, kako se nosi s ružnim komentarima i kako je došao na ideju da napravi ovakav projekt na društvenim mrežama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Alene, kako to da si se prijavio na Shopping Kralja?

Zapravo sam bio pozvan u emisiju jer sam u drugoj sezoni, bio pratnja mami, ali svakako sam čekao takvu priliku jer sam znao da će biti zanimljivo i unikatno iskustvo. 

Upravo se čita

Image
bivši ministar

Kovač za RTL o ruskoj aneksiji: 'Kada Ukrajina službeno postane članica NATO-a počinje svjetski rat'

Kakvo je tvoje iskustvo u Shopping Kralju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sudjelovanje u emisiji je bilo zanimljivo. Koliko god sam mislio da sam spreman za sve, zapravo te uvijek nove okolnosti i situacije iznenade. Cilj sudjelovanja mi je bio pobijediti i izazvati pažnju. To sam i postigao, tako da sam u tom pogledu zadovoljan. Ono s čim nisam zadovoljan su neke moje izjave, koje su mozda zvucale pregrubo i/ili bezobrazno. Tanka je linija između iskrenosti i bezobrazluka, a svi vole da si iskren dok nisi prema njima (ili njihovom favoritu). Od svojih izjava ne bježim i ne planiram govoriti kako ih se sramim ili da bi ih mijenjao. Radio sam kako sam mislio da je tada najbolje, a da bih isto tako sada napravio-vjerojatno ne bih. Sve se događa s razlogom, pa tako i ovo. A dok svi čekaju neku moju ispriku, od toga neće biti ništa jer jedina osoba koja zaslužuje ispriku je kandidat kojem sam se vec i ispričao. Tako da sam mirne savjesti. 

Kako reagiraš na negativne komentare koji ovih dana ne prestaju? I, kako si reagirao prije na njih?

 Negativni komentari te uče puno toga i isto su još jedna od edukativnih životnih situacija, što se vise ponavlja, sve više znas kako postupiti. Manje me pogađaju nego prije, ali nije istina da te ne pogode uopće. No, s obzirom na to koliko sam se prije time zamarao, sada mi je to kao dobar dan. Očvrsne osoba s vremenom. 

Kada si prvi puta bio žrtva cyberbullinga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Moj prvi susret s negativnim komentarima bio je već u osnovnoj školi, tako da su mi normalan dio života, iako to nikako ne bi smjeli biti. 

Zato si i pokrenuo 'HEJTiMe' na društvenim mrežama? O čemu je riječ? 

S obzirom na svoje priče, iskustva i težinu situacija, odlučio sam pokrenuti projekt protiv cyberbullyinga. Odlučio sam se na ovu vrstu jer je danas najraširenija, a sve mlađe osobe stupaju sve ranije u virtualni svijet. Odlučio sam im barem malo olakšati i boriti se s njima. Cilj je da shvate da nisu krivi za komentare koje dobivaju. Reakcije su bile dosta pozitivne, mnogo ljudi se javilo, brojne javne osobe su podržale projekt. Sve priče su vlastita iskustva, a svi ih mogu poslati u dm profila, na mail ili napisati u anketi koju je dosad ispunilo preko 500 osoba. Svaka priča je teška, svaka je jedinstvena. Cilj svega je podignuti svijest o raširenosti ovog oblika nasilja. Odlučio sam započeti online, ali u planu su i akcije u stvarnom životu. Zapravo je sve kronološki jer je takva i priroda cyberbullyinga koji započinje online, ali se manifestira u stvarnom životu. Podržite sve, zapratite profil i uključite se u akciju. Svi smo samo ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Buzzara.hr/ 8.2.2020. u 23:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Španjulet, rebatinke, pinjur: 25 dalmatinskih izraza koje svi moramo znati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba