Imamo odgovor / Zašto viski ima bolji okus kad ga pomiješamo s vodom?

Image
Foto: Thinkstock

Poznavatelji i ljubitelji viskija već dugo govore da njegovo miješanje s nekoliko kapi vode poboljšava okus

21.8.2017.
11:25
Thinkstock
VOYO logo

Nova studija sada je dala i znanstveno objašnjenje zašto je to istinito.

Ovo otkriće moglo bi i pomoći u poboljšanju učinkovitosti lijekova kojima je alkohol jedan od sastojaka, poput sirupa za kašalj, rekao je voditelj studije Björn Karlsson, sa Sveučilištu Linnaeus u Švedskoj. Otkriće bi moglo utjecati na način primjene i oblikovanja tekućih formulacija lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime viski potječe od galske riječi "uisge", što znači "voda". Viski je snažan alkoholni alkohol destiliran iz fermentiranih zrna, obično ječma ili raža. Često se drži u drvenim bačvama dok dovoljno ne ostari, a slad može dimljen iznad treseta prije fermentacije kako bi dobili 'dimljeni' okus viskija.  

Prije nego se viski stavlja u boce, često se dodaje voda da ga razrijedi na oko 40 posto alkohola po volumenu, zbog uvjerenja da se tako značajno mijenja njegov okus, rekao je Karlsson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viski entuzijasti također često dodaju nekoliko kapi vode prije konzumiranja kako bi bi poboljšali okus. Ali kako bi razrjeđivanje moglo postići taj učinak, do sada nije bilo jasno.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi riješili tu zagonetku, Karlsson i njegova kolega  Ran Friedman, obavili su računalne simulacije vode i alkohola. Simulacije su također uključivale organske spojeve povezane s okusom viskija. Mnoge od tih molekula su takozvane amfipatske molekule, na jednom kraju hidrofilne, a na drugom hidrofobne, što znači da i odbijaju i privlače vodu.

Istraživači su se usredotočili na mali amfipatski spoj, poznat kao guaiacol. Ova molekula povezana je s dimljenim okusom, a mnogo je češći u škotskim viskijima nego u američkim ili irskim, rekli su istraživači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je računalni model razrijedio viski na samo 45 posto alkohola, bila je veća vjerojatnost da će guaiacol biti prisutan na površini viskija nego u većini tekućine. To je pomoglo guaiacolu da doprinese i mirisu i okusu alkohola, objavili su znanstvenici 17. kolovoza u časopisu Scientific Reports.

To bi moglo pomoći u optimizaciji koncentracija alkohola u drugim alkoholnim pićima, poput gina, ruma i rakija. Također bi moglo utjecati na količinu vode i alkohola u lijekovima, dodali su istraživači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo