Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
KUĆNI LJUBIMCI

Stafordi: kako odgojiti staforda?

Snažna i hrabra pasmina koja mora biti u pravim rukama - to je američki stafordski terijer

Image

američki staford

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Život i stil/ 27.11.2018. u 9:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Staford ili kako ga neki zovu „amstaf“ (skraćeno od američki stafordski terijer) je pasmina koja je vrlo zahtjevna i ne može ju imati svatko. Ako završi u pogrešnim rukama postat će jako agresivan i štetan za ljude i druge životinje, pa čak i za samoga sebe. 

Nažalost, mnogi ga imaju zbog izgleda jer je staford jedan iznimno lijep pas atletske građe, mišićavog tijela i nalikuje na pitt bulla. Ako se s njime ne bavi kako treba i ako se ne odgaja na ispravan način, mnogo toga može poći po zlu.

Staford je pasmina koja ima ogromne količine energije. Jako su živahni i zaigrani dok su štenci, ali i skloni su pravljenju štete (vole gristi sve i svašta). Dobro se snalaze s djecom, tako da onaj mit da stafordi nisu obiteljski psi - pada u vodu.

Kako odgojiti staforda?

Američki staford za odgoj treba 'čvrstu ruku', odlučnog gazdu koji će mu se postaviti kao autoritet. Naravno, njegov vlasnik je njegov prijatelj, ali pas mora znati svoje granice. Oštar ton, zapovijedački ton - sve je to dobro kada se staforda treba nečemu naučiti ili kazniti ako radi nešto što ne smije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bitno ih je naučiti toleranciji dok su još maleni, tada najbrže uče i kasnije će biti pogodniji za druženje s drugim životinjama. Budući da su jako energični, stafordi zahtijevaju puno socijalizacije s ljudima, ali najviše sa svojim vlasnikom. Kao štene mora razviti poštovanje i autoritet kod vlasnika, jer će u suprotnom on biti gospodar svega i neće biti poslušan – tada može doći do velike štete. 

Njihovu energiju od malena treba gurati u pozitivnom smjeru. Duge i naporne šetnje su odličan način za socijalizaciju staforda i drugih pasa, ali i ljudi. To je pas kojeg treba redovito, više puta na dan istrčavati da potroše energiju.

Upravo se čita

Image
SVAKA ČAST

Željka Mateša je nova zvijezda TikToka! Za RTL.hr kaže: 'Na ovo su me potaknuli kupci u trgovini'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
samotnjaci aktivni noću

Znate li što jede jež?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba