Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Peradarstvo

Uzgoj patke japanke u Republici Hrvatskoj

Patke japanke ili kako ih službeno nazivaju mošusne patke (Cairina Moschata), su posebna vrsta u peradarstvu, a više o tome kakve su patke japanke pročitajte u nastavku

Image

patke japanke

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 24.5.2019. u 21:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Po čemu se patke japanke razlikuju od drugih vrsta patke?

U odnosu na druge vrste, ali i prema svojim srodnicima, patke japanke su relativno agresivna vrsta, no ako nije riječ o izrazito agresivnim mužjacima, patke japanke uglavnom imaju dobar suživot s drugim vrstama peradi. 

Patke japanke hrane se istom hranom kao i ostala perad, ali pojedu znatno više trave u odnosu na domaće patke te znatno manje vremena borave u vodi. 
U Hrvatskoj ih još nazivaju pižmove patke ili patke japanke iako su izvorno mošusne patke i to su patke Južne Amerike i Meksika.

U divljem obliku ove patke nastanjuju močvarna područja, i to ona s dobro razvijenom nadstojnom etažom drveća na kojem, za razliku od ostalih pataka, često borave.često.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada je riječ o divljim oblicima, patke japanke dosegnu tjelesnu masu od 1,3 kg (ženke) pa do 3,2 kg (mužjaci), no u domaćem uzgoju patke japanke su krupnije pa potpuno
odrasli mužjaci uobičajeno dosižu masu od oko 5 kg, 
Izvorna boja patke japanke kreće se od potpuno crnih (s kovno zelenim odsjajem perja) pa do bijelih, uz prijelazne šarene oblike.

Meso bataka i prsa patke japanke, podrijetlom iz ekstenzivnog uzgoja podvrgnuto je kemijskim analizama. U prosjeku količina masti u pretraženim uzorcima iznosila je 2,37 %, količina proteina 20,47 %, a količina vode 72,93 %. Dakle kemijski sastav mesa patke japanke, ima naročito nizak udio masti i može ubrojiti u dijetnu hranu karakteriziranu niskim udjelom masti i relativno visokim udjelom bjelančevina. 

Upravo se čita

Image
SVAKA ČAST

Željka Mateša je nova zvijezda TikToka! Za RTL.hr kaže: 'Na ovo su me potaknuli kupci u trgovini'

Uzgoj patke japanke u Republici Hrvatskoj se temelji uglavnom na ekstenzivnom držanju pataka za vlastite potrebe.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Šuma zimi

Životinje koje ne spavaju zimski san

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba