Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kućni ljubimci

Znate li što jedu gušteri?

Imate guštera kao kućnog ljubimca, a znate li što jedu gušteri i kako ćete svom ljubimcu u potpunosti udovoljiti. U nastavku pročitajte što jedu gušteri i koje su njihove potrebe

Image

što jedu gušteri

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 22.10.2018. u 19:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za guštere možemo reći da su najčešći gmazovi na svijetu. Sigurno ste se više puta zapitali, što jedu gušteri. Pokušat ćemo vam reći nešto više o njima te o njihovoj prehrani.
Hrane se kukcima, gujavicama, paucima, čak i ponekad malim gušterima.

Predatori ove vrste su razne ptice (galebovi, grabežljivice), zmije i sisavci.

Na našem području prisutno je nekoliko vrsta, a navesti ćemo tri vrste koje se javljaju na području Dalmacije. 

Krška gušterica (Podarcis melisellensis) koja je jadranski endem, naseljava primorske predjele s mnogobrojnim otocima i prodire duboko u unutrašnjost kopna. Rasprostranjena je  na prostoru od Soče i Vipave do Drima, tj. naseljava Istru i južni dio Kranjske, Dalmaciju s mnogim otocima, Hercegovinu i južni dio Bosne, Crnu Goru i samo zapadni kraj Albanije oko Skadra. Naseljava različite tipove suhih staništa: rubove puteva, suhe travnjake s rijetkim grmovima. U velikom se broju nalazi po krševitim i kamenitim predjelima, pretežno u nižim područjima, ali se susreće i na preko tisuću metara nad morem. Izbjegava goli krš i zadržava se ponajviše po kamenitim mjestima s nešto vegetacije (grmlje, trava). Uglavnom se kreće po zemlji, ali ponekad se penje na niže zidove i veće stijene. Dostiže oko 18 cm duljine.

Primorska gušterica (Podarcis sicula) je raširena duž jadranske obale (Istra i Dalmacija) i po otocima. Još je rasprostranjena i u sjevernoj, istočnoj i južnoj Italiji, Siciliji i Korzici. Naseljava suha područja, najčešće se zadržava na kamenjaru i po zidovima oko ljudskih naselja, a možemo je naći i u vinogradima ili na pješčanim plažama. Prilično je velika, može dostići 25 cm duljine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tu je i zidna gušterica (Podarcis muralis), ali nećemo duljiti i u ovom članku prvenstveno ćemo govoriti o tome što jedu gušteri.

Sve navedene vrste su zaštićene, a postoji i Pravilnik o uvjetima držanja, načinu obilježavanja i evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu.
Također, postoji i Pravilnik o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama koji možete pronaći na službenim stranicama NN.
Pojedina biljna i životinjska vrsta koja ima zaštitu Države je vrsta koja je ugrožena ili rijetka pa je tako i zaštita ove životinjice  određena Pravilnikom o zaštiti pojedinih vrsta gmazova (Reptilia).
Većinom se hrani raznim beskralješnjacima, a točan udio pojedinih vrsta i skupina ovisan je o dostupnoj hrani na pojedinom lokalitetu. Zna se hraniti biljnim materijalom, posebno plodovima. Na malim otocima je zabilježen i kanibalizam - ponekad pojede mlade svoje vrste.

Upravo se čita

Image
HRANA KAO LIJEK

Zoran gotovo nikad ne jede ovu namirnicu zbog zdravlja: 'Potrebno je tražiti uzrok, a ne liječiti posljedice'

Što se tiče anatomije guštera, na prednjem dijelu tijela guštera je plosnata šiljasta glava koja je širokim vratom odijeljena od trupa. Na glavi su velike oči s pokretljivim očnim kapcima. U ustima se nalaze zubi koje mogu mijenjati cijelog života. Tu je mnogo žlijezda te tanak, dugačak rašljasti jezik pomoću kojeg osjećaju miris.
Trup guštera završava dugačkim repom koji gušter u opasnosti može otkinuti i tako pobjeći od neprijatelja. To nazivamo samoosakaćivanje. Otkinuti dio repa može djelomično obnoviti. Zanimljivo je da je rep među mnogim vrstama guštera statusni simbol, pa tako gušter koji je regenerirao svoj rep pada u dominacijskoj hijerarhiji.

Još jedan detalj koji je vrlo važan je kada pišemo o tome što jedu gušteri, a to je da gušteri u repu gomilaju masti, pa gubitak repa znači smanjenu zalihu energije.
Gušterice koje su odbacile rep polažu manja jaja odnosno s manjom zalihom hranjivih tvari.neke vrste mogu nadoknaditi izgubljene hranjive tvari tako da pojedu rep koji su prethodno odbacili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kreću se pomoću dva para kratkih nogu na kojima ima pet prstiju.

Sezona parenja određena je temperaturom i periodom izmjene svijetla (dana i noći), te ako je omogućena pravilna klima i prehrana do parenja dolazi u proljeće. 

Važno je znati što jedu gušteri jer, ženke zahtijevaju pojačanu prehranu a njezini zahtjevi za kalcijem i fosforom posebno rastu , pa se standardna doza vitamina i minerala udvostručuje.

Gušteri se hrane isključivo insektima (kukci, pauci, gujavice, puževi i drugi člankonošci) i to je osnova prehrane i sve što je potrebno znati kada govorimo o tome što jedu gušteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Podjela

Znate li koje su životinje preživači?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba