linić najavljuje / 'Ovo je zadnje rezanje ove godine, a najviše će ga osjetiti građani'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ovo je zadnje veliko rezanje ove godine', kazao je ministar financija Slavko Linić.

17.4.2014.
11:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija SlavkoLinić najavio je kako neće biti lako jer se i dalje očekuju negativni trendovi, a premijer ZoranMilanović povukao je crtu i zaključio da previše trošimo te da moramo stati.

"U smanjenje deficita Vlada je krenula 2012., smanjili su subvencije, materijalne rashode, božićnice i regrese, povećali poreze, restrukturirali javna poduzeća", nabrajao je Linić. Komisija kaže da je nedovoljno pa su ponovo uzeli škare. Ciljane uštede: 1,3 milijarde kuna.

"Ovo je zadnje veliko rezanje ove godine", kaže ministar.

"Odnos tih dodatnih mjera je oko 50 posto na prihodovnoj strani, oko 50 posto na rashodovnoj. Na prihodovnoj, povećanje trošarina za 20 lipa po litri i motornih benzina i dizela, što bi na godišnjoj razini značilo oko 480 milijuna kuna, a 350 milijuna do kraja 2014", dodaje ministar financija.

Vlada je do sada, rebalansom proračuna, osigurala smanjenje deficita od 1,9 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostalih 0,4 posto znači prilagodbu za oko 1,3 milijarde kuna, a ministar financijaSlavko Linić najavio je proteklih dana da bi se oko 700 milijuna kuna osiguralo na prihodnoj strani, prije svega dizanjem trošarina na naftne derivate i naknada za mobilnu telefoniju, a oko 600 milijuna kuna na rashodnoj strani, ponajprije smanjenjem potpora te nekih investicija, naročito u cestogradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo