teroristima otkriven identitet / Hollande diže moral: 'Sloboda je uvijek jača od barbarstva!'

U masakru su poginuli urednik Stéphane Charbonnier Charb (47) i karikaturist Jean Cabut Cabu (76) te crtači Georges Wolinski (80) i Bernard Verlhac Tignous (58). France Info TV javlja da je ubijen i kolumnist Bernhard Maris (68).

7.1.2015.
12:24
VOYO logo
  • Naoružani muškarci upali su ujutro u redakciju satiričnog tjednika Charile Hebdo i otvorili vatru.
  • Ubijeno je 12 ljudi - deset novinara i dva policajca. Osmero ih je ranjeno, a od njih četvero se nalazi u kritičnom stanju. Le Monde piše kako kako je identificirana većina žrtava. U masakru su poginuli urednik Stéphane Charbonnier Charb (47) i karikaturist Jean Cabut Cabu (76) te crtači Georges Wolinski (80) i Bernard Verlhac Tignous (58). France Info TV javlja da je ubijen i kolumnist Bernhard Maris (68).
  • Napadači su ukrali automobil i pobjegli. U tijeku je velika potraga za njima, a francuski ministar unutarnjih poslova navodi kako se iza napada kriju tri zločinca. Kasnije se doznaje identitet počinitelja, od kojih najmlađi ima tek 18 godina.
  • Pariz je digao stupanj pripravnosti od terorističkog napada na najvišu razinu.
  • Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da je zemlja u stanju šoka te da se radi o terorističkom napadu. Podiže moral Francuzima riječima: 'Sloboda je uvijek jača od barbarstva!'
  • Satirični tjednik Charile Hebdo i u prošlosti je bio meta napada nakon objavljivanja karikatura muslimanskih vođa. U studenom 2011. godine na redakciju je izvršen bombaški napad

Identificirana je još jedna žrtva. Frederic Boisseau, 42-godišnjak, oženjen i otac dvoje djece. Zaposlen u kompaniji Sodexo.

23:36 - Policija demantira uhićenje, piše parismatch.com, no ono što mogu potvrditi jest da je u tijeku policijska intervencija u Reimsu. Policijski izvori ipak ne žele otkriti jesu li osumnjičeni tamo, javlja Le Monde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:54 - Lokalni mediji javljaju kako je osumnjičeni trojac lokaliziran u Reimsu.

22:50 - Guardian, koji jedini ima informaciju o uhićenju, objavio je kako je glasnogovornik francuske policije njihovoj Kim Wilsher rekao da su uhitili trojicu osumnjičenih. Ona podsjeća kako ministar policije u nedavnom obraćanju medijima nije ništa spomenuo.

22:30 - Kako piše francuski Metro News, riječ je o braći, 34-godišnjem Saidu i 32-godišnjem Cherifu Kouachiju te Hamydu Mouradu, starom 18 godina. Braća su Francuzi, rođeni u pariškom 10. arondismanu, dok nacionalnost najmlađeg napadača za sada nije poznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:00 - Metro News dodaje kako su Said i Cherif K. braća francuske nacionalnosti, rođeni u Parizu, dok se za najmlađega zna jedino da se zove Hamyd M.  

21:15 - Policija je identificirala trojicu napadača koji su upali u redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo i izvršili nezapamćeni masakr. Kako javljaju Metro News i Le Monde riječ je o trojici francuskih državljana, jedan ima 18, drugi 32, a treći 34 godine, a dvojica od njih su braća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:00 - Francuski predsjednik FrancoisHollande u četvrtak je u 20 sati sati održao krizni sastanak u Elizejskoj palači. 

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Pariz, teroristički napad


Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobjedit ćemo. Ništa nas neće razjedniti i razdvojiti. Ništa neće pokolebati našu odlučnost. Sloboda je uvijek bila jača od barbarstva. Jedinstvo je naša najveća snaga. Živjela republika, živjela Francuska", tim se riječima francuskoj naciji u srijedu obratio predsjednik Francois Hollande, najavivši minutu šutnje za četvrtak točno u podne, kao i nacionalni dan žalosti.

Zatražio je i da zastave pred svim institucijama u državi tri dana budu spuštene na pola koplja nakon stravičnog masakra u redakciji satiričnog lista Charlie Habdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:00 - Glavni tužitelj u Parizu FrançoisMolins održao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio detalje napada na tjednik Charlie Hebdo.

''Dvojica maskiranih napadača u 11.30 sati ušla su u prostorije lista Charlie Hebdo te su odmah u predvorju ubili jednu osobu. Potom su se popeli na drugi kat gdje se održavao sastanak redakcije, kolegij. Vjerujemo da su napadači znali vrijeme i mjesto sastanka', kazao je Molins. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisao je kako su napadači otvorili vatru uzvikujući 'Alahu akbar' i 'osvetit ćemo proroka'.

Image
Foto: Screenshot (Twitter)
Image
Foto: Screenshot (Twitter)

18:45 - Borac Islamske države AbuMusabu srijedu je u razgovoru za Reuters govorio pohvalno o današnjem napadu na francuski satirički časopis CharliIe Hebdo u kojemu je ubijeno 12 osoba, kazavši da je napad osveta za vrijeđanje islama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.25  - Izvor blizak istrazi za Libération je izjavio je kako su u redakciju upali komandos i dvojica vrlo smirenih muškaraca koji su se odmah uputili prema sobi u kojoj se upravo održavao kolegij. Kazao je kako se čini da su napadači unaprijed znali svoje mete.

17:45 - Francuzi se okupljaju na ulicama i trgovima u znak potpore listu Charlie Hebdo i ubijenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter


17:35 - Tijela ubijenih uklonjena su iz sjedišta lista Charlie Hebdo. Od deset ubijenih zaposlenika za sada ih je identificirano samo pet. Identitet dvojice policajaca također nije otkriven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:30 - Tri zločinca stoje iza krvavog napada na redakciju lista Charlie Hebdo u srijedu u Parizu, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova, a mediji nagađaju da se radi o osveti radikalnih islamista koji devet godina prijete tom satiričkom tjedniku jer je 2006. objavio karikature proroka Muhameda.

Sve smo poduzeli "kako bismo što brže moguće neutralizirali trojicu zločinca koji su počiniti taj barbarski čin", rekao je ministar unutarnjih poslova BernardCazeneuve po završetku kriznog sastanka vlade ne navodeći drugih pojedinosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.55 - U tijeku je najveći lov u novijoj povijesti Francuske kako bi uhvatili napadače na satirički list Charlie Hebdo. Policija je pronašla automobili kojim su se koristili teroristi te izuzimaju tragove.

16:45 - Jedna od svjedokinja koja je napadače pustila u zgradu kazala je kako je masakr trajao svega pet minuta te da su počinitelji govorili 'savršenim francuskim jezikom'. Napad se dogodio za vrijeme kolegija, a napadači su navodno odlazili od jedne do druge osobe te ih pitali kako se zovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.30 - Francuski mediji javljaju kako je jedan od napadača kazao svjedoku 'da su oni pripadnici al Kaide iz Jemena'.

16.04 - Sjedište medijske grupe Prisa u Madridu, u čijem su vlasništvu dnevne novine El Pais, evakuirano je zbog sumnjivog paketa koji je, navodno, stigao u redakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot (Twitter)
Image
Foto: Screenshot (Twitter)


16.18 - Vatikan je osudio "užasan" napad počinjen u srijedu na pariški satirički list Charlie Hebdo, ruski predsjednik osudio je terorizam "u svim oblicima", kao i Francusko muslimansko vijeće i Arapska liga, Slovenija, Švicarska, Kanada, Turska i druge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:50 - AFP prenosi kako je ekonomist i pisac BernardMaris identificiran kao jedna od žrtava terorističkog napada u Parizu.

Image
Foto: Screenshot (Twitter)
Image
Foto: Screenshot (Twitter)

15:39 - Napad na sjedište tjednika Charlie Hebdo najsmrtonosniji je teroristički napad u Francuskoj zadnjih desetljeća, piše agencija AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:30 - Gerard Biard, glavni urednik 'Charlie Hebdoa' za vrijeme napada bio je u Londonu, a kada je saznao da je magazin napadnut rekao je kako je šokiran napadom na novine u jednoj Francuskoj, 'sekularnoj republici'. 

Image
Foto: elpais.com/Internet
Image
Foto: elpais.com/Internet

15:05 - Nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo uslijedile su osude sa svih strana svijeta, među kojima i iz Europske unije i Bijele kuće, javljaju agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je napad na ured tjednika Charlie Hebdo nazvao "nedopustivim činom i barbarstvom".

"Duboko sam šokiran brutalnim i nehumanim napadom na ured Charlie Hebdo. To je nedopustivo barbarstvo, opomena svim ljudima i Europljanima", reagirao je Juncker u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela kuća je najoštrije osudila napad na urede satiričkog lista u kojem je u srijedu ubijeno 12 ljudi. "Visoki dužnosnici Bijele kuće su u bliskom kontaktu s francuskim kolegama. Sjedinjene Države su spremne surađivati s Francuzima i pomoći u vođenju istrage", dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istaknula da napad u Francuskoj nije samo napad na francuske građane i njihovu sigurnost već i na slobodu tiska i govora. "Ni na koji način ga se ne može opravdati", rekla je Merkel u priopćenju.

15:00 - BBC javlja da je ubijen glavni urednik Stephane Charbonnier, poznat kao Charb,  te još tri karikaturista. 


14:00 - Nakon napada uslijedile su osude sa svih strana svijeta, među kojima i iz Europske unije i Bijele kuće.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je napad nazvao "nedopustivim činom i barbarstvom". "Duboko sam šokiran brutalnim i nehumanim napadom na ured Charlie Hebdo. To je nedopustivo barbarstvo, opomena svim ljudima i Europljanima", reagirao je Juncker u priopćenju.

Bijela kuća je najoštrije osudila napad na urede satiričkog lista u kojem je u srijedu ubijeno 12 ljudi. "Bijela kuća je solidarna s obiteljima ubijenih i ranjenih u tom napadu", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik američkog predsjednika BarackaObame.

Njemačka kancelarka AngelaMerkel je istaknula da napad u Francuskoj nije samo napad na francuske građane i njihovu sigurnost već i na slobodu tiska i govora. "Ni na koji način ga se ne može opravdati", rekla je Merkel u priopćenju.

Britanski premijer DavidCameron je osudio grozan teroristički napad i izrazio solidarnost s Francuskom. "Ubojstva počinjena u Parizu su grozna. Mi smo uz francuski narod u borbi protiv terorizma i za zaštitu slobode tiska", naveo je Cameron na Twitteru.

Nekoliko minuta kasnije je šef vlade otvorio zasijedanje britanskog parlamenta i pozvao na jedinstvo s Francuskom suočenom s terorizmom.

Španjolska je osudila "podli i kukavički teroristički napad", i založila se slobodu tiska kao "temeljno pravo". "S užasom smo dočekal vijesti o podlom i kukavičkom terorističkom napadu na sjedište Charlie Hebdo u Parizu", naveo je šef španjolske vlade u priopćenju.

13:53 - Le Monde javlja da je u tijeku evakuacija učenika iz 11. arondismana. 

13:37 - Karikaturist Charb nalazi se u kritičnom stanju. On se 2013. godine našao na Al-Kaidinoj listi najtraženijih jer je objavio karikaturu Mohameda.

13:35 - Glasnogovornik policije Rocco Contento kazao je kako su ipak bila četiri napadača. Naime, nakon pokolja u zgradi satiričkog lista, tri napadača su ušla u ukradeni automobil kojeg je vozio četvrti muškarac, te su pobjegli u smjeru Port de Pantin, koji se nalazi u sjeverno-istočnom dijelu Pariza. Također je dodao kako su novinari Charlie Hebdoa već tjednima čuvani jer su primali brojne prijetnje. 

13:25 - Glasnogovornik policije potvrdio je kako je broj poginulih porastao na 12. Ubijeno je 10 novinara i dva policajca. Još pet osoba nalazi se u kritičnom stanju. 

13:19 - Novinarske redakcije, šoping centri, muzeji i kolodvori stavljeni su pod posebnu zaštitu policije. 

13:15 - Potvrđeno je kako je ubijeno devet novinara i dva policajca. 

13:10 - Glasnogovornik policije Rocco Contento potvrdio je kako su tri maskirana napadača oko 11.30 sati upali u redakciju Charlie Hebdoa sa sačmaricama i kalašnjikovim te počeli nasumično pucati po ljudima. "To je bio pravi pokolj", kazao je. Neki ljudi su se spasili tako što su pobjegli na krov.  

13:01 - Novinar Martin Boudot iz Premières Lignes agency, koja je smještena nedaleko od redakcije napadnutog satriričkog lista, snimio je video s krova u kojem se vide dva napadača kako pucaju po cesti i viču: 'Allahu akbar'. 

13:00 - Francois Hollande daje izjave medijima. Kazao je kako je je razina sigurnosti u Parizu dignuta na najvišu razinu te da su sprijčeni brojne terorističke namjere u Francuskoj zadnjih tjedana. Za sat vremena održat će se izvanredna sjednica Vlade.

"Francuska je osjetila izvanredan oblik barbarizma naspram novinarstva. Moramo pokazati kako smo ujedinjena zemlja. Botit ćemo se protiv ovakvih prijetnji i kaznit ćemo počinitelje", kazao je francuski predsjednik.

12:52 - "Nitko ne može napasti slobodu. 11 osoba je ubijeno danas i Francuska će pronaći odgovorne za ovaj napad", rekao je Hollande.

12:51 - Današnji napad na satirički list Charlie Hebdo službeno je proglašen terorističkim napadom.

12: 50 - Francuski predsjednik Francois Hollande je stigao na mjesto nesreće. Rekao je kako je u napadu poginulo 11 osoba, a četvero ljudi je u kritičnom stanju. Napomenuo je i kako je spašeno 40 osoba, ali će broj žrtava vjerojatno rasti.

12:48 - Pretpostavlja se da su napadači ukrali automobil nakon pucnjave u kojem su zatim pobjegli. Još uvijek se ne zna koliko je napadača sudjelovalo u pucnjavi.

12:47 - Glasnogovornik pariške policije Xavier Castaing je potvrdio kako je ubijeno 11 osoba. Francuski predsjednik Francois Hollande uputio se na mjesto napada.

12:46 - Pariz je digao stupanj pripravnosti od terorističkog napada na najvišu razinu.

12:45 - Najmanje 11 osoba ubijeno je u pucnjavi u pariškom uredu satiričkog lista Charlie Hebdo, koji je i prije bio na meti napada nakon objavljivanja karikatura muslimanskih vođa u 2011., prenose agencije.Reuters javlja da je još najmanje deset osoba ranjeno, od kojih je petero ljudi u kritičnom stanju. 

Francuska televizijska mreža iTELE prenosi izjavu očevica koji je rekao da je vidio izgred iz susjedne zgrade u središtu francuske prijestolnice.

"Prije otprilike pola sata dvojica muškaraca sa crnim kapuljačama ušla su u zgradu s kalašnjikovima", rekao je Benoit Bringer za tu mrežu.

"Nekoliko minuta poslije začuli su se pucnjevi", dodao je, rekavši da su napadači viđeni kako bježe iz zgrade.

Francuska policija potvrdila je smrt jedne osobe i ranjavanje najmanje šest, ali zasad nema službene potvrde o broju žrtava.

Časopis je često bio na udaru zbog svojih kontroverznih naslovnica. Na njihovom posljednjem Tweetu nalazio se satiričan prikaz vođe Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo