najveći broj žrtava / Ovo je najsmrtonosniji napad u Francuskoj u zadnjih 40 godina

Image
Foto: AP Images

Agencija AFP donosi pregled terorističkih napada s najvećim brojem žrtava u Francuskoj zadnjih 40 godina.

7.1.2015.
16:13
AP Images
VOYO logo

Napad na sjedište tjednika Charlie Hebdo počinjen u srijedu u Parizu najsmrtonosniji je teroristički napad u Francuskoj zadnjih desetljeća, piše agencija AFP i donosi pregled terorističkih napada s najvećim brojem žrtava u toj zemlji zadnjih 40 godina.

Tijek terorističkog napada u Parizu koji je obilježio srijedu pratite OVDJE.

  • : 11. i 15. ožujka Mohamed Merah (23), ubio je trojicu vojnika hicima ispaljenima na ulici u gradu Toulouseu te u Montaubanu, a zatim je 19. ožujka ubio troje djece i nastavnika u židovskoj školi u Toulouseu. Meraha je pak 22. ožujka ubila policija koja je opkolila stan u kojem se skrivao.
  • : napad eksplozivom na postaju podzemne željeznice Port-Royal na jugu Pariza usmrtio je 4, a ranio 91 osobu. Ta teroristička akcija bila je po izvedbi nalik nizu napada izvedenih 1995.
  • : bomba je eksplodirala na dionici prigradske željeznice (RER) na postaji "Saint-Michel" u samome središtu Pariza. Ubijeno je 8, a ranjeno 119 osoba. Napad pripisan alžirskim islamističkim ekstremistima bio je najsmrtonosniji od devet terorističkih akcija u kojima je ukupno 8 osoba ubijeno, a više od 200 ranjeno ljeti 1995. Godine 2002. dvojica muškaraca osuđena su na kaznu doživotnog zatvora za tri od niza napada.
  •  : napad bombom pred sjedištem trgovačkog lanca Tati u ulici Rennes u Parizu. Ubijeno je 7, a ranjeno 55 osoba. Smatra se da je to bio jedan od 15 napada (od kojih su tri bila neuspješna) što ih je počinila proiranska teroristička mreža koju je vodio Fouad Ali Saleh 1985. i 1986. Ukupno je u tim napadima ubijeno 13, a ranjene su 303 osobe.
  • : dvije su osobe ubijene, a 34 ranjene na željezničkoj postaji Saint-Charles u Marseilleu pri eksploziji bombe automatskih spremnika za prtljagu. Nekoliko minuta ranije, u zasebnoj eksploziji tri su osobe ubijene, a tri ranjene u vladu velikih brzina (TGV) koji je vozio iz Marseillea za Pariz. Za ta dva napada odgovornost je preuzela "organizacija za oružanu arapsku borbu".
  • : u eksploziji bombe blizu šaltera za registraciju putnika aviokompanije Turkish Airlines u zračnoj luci Orly u Parizu poginulo je 8, a ranjene su bile 54 osobe. U ožujku 1985., trojica Armenaca osuđena su za taj napad i to na kaznu doživotnog zatvora, odnosno na 15 i 10 godina zatvora.
  • : petorica terorista otvorila su vatru i bacila granate u restoran "Goldenberg" u židovskoj četvrti u Parizu. Ubili su 6, a ranili 22 osobe. Napad, koji se odavna pripisuje palestinskoj skupini Abu Nidal, još nije rasvijetljen.
  •  : napad na vlak "Capitole" koji je vozio od Toulousea do Pariza počinjen je na dan kada je u vlaku trebao biti tadašnji pariški gradonačelnik (poslije predsjednik Francuske) Jacques Chirac. Pet je osoba ubijeno, a 77 ranjeno. Čini se da je to bila odmazda terorista Iliča Ramireza Sancheza, zvanog Carlos, za uhićenje dvojice članova njegove mreže, za Švicarca Bruna Bregueta i njegovu buduću suprugu Magdalenu Kopp.
  • : bomba skrivena na motorkotaču eksplodirala je pred sinagogom u ulici Kopernik u Parizu u vrijeme molitve i ubila 4 osobe te dvadesetak ranila.
  • : palestinski militanti otvorili su vatru u pariškoj zračnoj luci Orly na skupinu putnika koja se ukrcavala na let za Tel-Aviv. Ubijeno je 8 osoba, od kojih su trojica bili napadači, a troje putnika bilo je ozlijeđeno.

Osim toga, 19. rujna 1989., zrakoplov tipa DC-10 aviokompanije UTA na liniji između Brazzavillea i Pariza eksplodirao je tijekom leta iznad Nigera. Život je izgubilo 170 osoba, od kojih su 54 bili francuski državljani. Francusko pravosuđe u odsutnosti je osudio 1999. šest pripadnika tajne libijske službe na kaznu doživotnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o temi:


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo