U TEŠKOJ SU POZICIJI / Opačić za RTL Danas: 'Vlada naprosto mora štititi svoje građane!'

S gradovima i javnim tvrtkama u ponedjeljak su potpisani sporazumi o otpisu dugova blokiranim građanima. Iz tog razloga u RTL-u Danas smo ugostili potpredsjednicu Vlade i ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić.

19.1.2015.
19:21
VOYO logo

Poslijepodne ste potpisali sporazume s još gradova - kada idete dalje?

"Očekujem da će se svi gradovi priključiti. Od sutra na internetskoj stranici će biti obrazac koji mogu popuniti i poslati nazad, što znači da su pristupili sporazumu. Očekujem da će svi pokazati socijalnu osjetljivost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura je ponešto komplicirana, građani moraju prikupiti puno papira, neki nemaju internet. Očekujete li probleme zbog toga?

"Nije točno da moraju prikupljati papire. Jedini dokument koji moraju donijeti je dokument o vlasništvu nad nekretninom. Sve druge podatke mi prikupljamo jer smo umreženi. Prva stanica gdje se trebaju javiti je FINA kako bi vidjeli spadaju li u kategoriju otpisa duga ili ne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujete li probleme s onima koji nemaju internet?

"FINA ima 175 poslovnica, može se otići tamo i vidjeti taj registar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li kriteriji pošteno određeni - netko tko ima 1500 kn po članu kućanstva ne može dobiti oprost, dok netko tko ima 1250 može?

"Uvijek je pitanje cenzusa, a mi smo se držali granice siromaštva. To su kriteriji na koje su pristali svi. Morali smo negdje podvući crtu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani i dalje ne znaju hoće li im se oprostiti dug ili ne jer su neki kriteriji nejasni - primjerice kažete ne smiju imati drugu imovinu koju mogu prodati - što pod to spada?

"To znači da ne smijete imati nekretninu koju možete iznajmiti, prodati eventualno. Nije riječ o nekretninama koje imate na papiru, ali ne možete ništa s njom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je najavio fiksiranje franka - odmah su stigle reakcije banaka. HUB tvrdi da je premijer postupio protivno dogovoru s njima.

"Ne znam što se točno razgovaralo. Ali znam da Vlada mora štititi svoje građane, jer su se sad našli u teško poziciji", rekla je Milanka Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo