'bez Isusa nećemo stići nigdje' / Evo što je papa Franjo poručio u prvoj misi svog pontifikata

Novoizabrani papa Franjo je misu služio u Sikstinskoj kapeli,a na njoj su bili prisutni svi kardinali elektori koji su sudjelovali u njegovu izboru.

14.3.2013.
18:18
VOYO logo

Papa Franjo održao je prvu misu u svom pontifikatu. U četvrtak poslijepodne je misu slavio samo s kardinalima elektorima, a propovjed je izgovarao na talijanskom jeziku i to vrlo spontano.  

"Možemo se u životu kretati putevima kojima želimo i koliko god dugo želimo, ali bez Isusa Krista nećemo stići nigdje", poručio je papa Franjo.

"Što se događa kada ne gradimo na stijeni? Ista stvar koja se događa djeci kada grade kule od pijeska na plaži. Odjednom dođe val i sve sruši. Nastavite hodati u prisustvu Gospodina, Gospodin je svjetlo. Hodajte, gradite, ispovijedite. Sve u našoj vjeri svodi se na to", kazao je Papa u svojoj prvoj propovjedi s oltara Sikstinske kapele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Novi papa u društvu kardinala prvi je dan svog potifikata otišao na jutarnju molitvu u baziliku Marije Velike u Rimu

"Nakon ovih dana milosti nadam se da ćemo imati hrabrosti hodati u prisutnosti Gospodina, hrabro s križem Gospodina i obnoviti svoju Crkvu. Zapamtite, naš život je put. Kada osjetimo da smo se zaustavili, znači da je nešto u našem hodu krivo. Morate nastaviti hodati u prisutstvu Gospodina. Hodajte s Gospodinom jer je on svjetlo, gradite i ispovijedajte se", osnovna je poruka papine propovijedi.

Nakon propovijedi papa Franjo s kardinalima je molio za papu u miru Benediktom XVI., a nakon toga i za svjetske čelnike, da ne zlorabe svoju moć i ovlasti. Molilu su Boga i za utjehu u patnji i jačanje vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoizabrani papaFranjo svoj je prvi radni dan pontifikata započeo prilično rano i to molitvom u bazilici Svete Marije Velike u Rimu. Sinoć se nije dugo zadržao na večeri sa 114 kardinala koji su ga izabrali te se ranom zorom tiho išuljao iz Vatikana kako bi se pomolio. Ono što je nazanimljivije je činjenica da je već u prvih nekoliko sati pontifikata pokazao svoj karakter.

Kada mu je monsinjor GuidoMarini predložio da stavi zlatni križ oko vrata prije nego se pojavi pred vjernicima, on ga je odbio, odgovorivši mu: "Stavite si ga vi oko vrata. Ja ću zadržati svoj križ, koji sam dobio kada sam postao biskup. Željezni križ.". Također, Papa je odbio zaštitare riječima kako "nije bespomoćan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Glasnogovornik Vatikana FedericoLombardi otkrio je i kako je papa želio sam platiti račun u kući u kojoj je boravio u danima prije konklave.

Papa odbio sjesti na tron, a na večeru je došao autobusom

Papa se pomolio ispred čuvenog kipa Madone

Saznajte tko je papa Franjo I.

Papi je u mladosti odstranjeno plućno krilo

I papa Franjo počeo tvitati

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images


Novi Papa se poslije obraćanja nije vjernicima na Trgu svetog Petra vratio u Dom svete Marte u papinskoj limuzini nego u autobusu s ostalim kardinalima, što pokazuje njegovu skromnu stranu, kazao je rano u četvrtak njujorški nadbiskup kardinal Timothy Dolan.

Dolan je rekao da su se kardinali poslije Papina blagoslova vjernicima posebnim minibusevima prevezli od bazilike svetog Petra do Doma svete Marte, gdje su smješteni za trajanja konklava. Ispred zgrade su se poredali kako bi dočekali Papu koji im se trebao pridružiti na njihovoj posljednjoj zajedničkoj večeri kao izborničkoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Pješčana skulptura pape Franje na jednoj plaži u Indiji.

"Očekivali smo da će doći u limuzini koju smo vidjeli kako ga čeka ispred Apostolske palače, ali on je sišao iz posljednjeg autobusa s kardinalima. Valjda je rekao svom novom vozaču: U redu je, slobodan si, idem s dečkima", prepričao je Dolan novinarima.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo