ogradio se od izjava / Josipović ne osporava svoj poraz: 'Stožer više ne postoji'

Image
Foto: RTL

Nakon što je članica stožera Ive Josipovića Sandra Petrović Jakovina izjavila medijima da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna zbog čega bi se o svemu trebao izjasniti Ustavni sud, predsjednik na odlasku Josipović izjavio je da ne dovodi u pitanje pobjedu njegove protukandidatkinje i da savjetnica njegova stožera 'govori u svoje ime'.

14.1.2015.
14:53
RTL
VOYO logo

Nakon šta je članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina danas izjavila kako smatra da je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud, oglasio se i Ured predsjednika Ive Josipovića.

"Predsjednik Republike Ivo Josipović je na temu proteklih predsjedničkih izbora sve rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj predsjednici RH gospođi Grabar Kitarović", navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izborni stožer Ive Josipovića više ne postoji i nitko od bivših članova stožera nije ovlašten davati ikakve izjave u ime stožera ili sadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović cijeli je mandat djelovao u skladu sa svojim nadležnostima te se nije i neće se miješati u ovlasti nadležnih tijela, pa ni onih koja su nadležna za provođenje i nadzor izbornog procesa. Zato neće komentirati njihov rad niti će kroz izjave ili na drugi način sugerirati kakve bi odluke trebala donositi nadležna tijela", zaključili su.

Potezi očajnika

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je izjavu Petrović Jakovina potezom očajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta je što nakon prve korektne reakcije na gubitak predsjedničkih izbora Ive Josipovića koja je bila u duhu demokratskih uzusa sada iz njegovih krugova stižu i takve informacije", izjavio je Jandroković.

Siguran je, kaže, da pravno za to nema nikakvog utemeljenja. Radi se o potezu očajnika koji u nedostatku snage da prihvati poraz smišlja politikanske načine djelovanja", istaknuo je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izjavio je kako je eventualni zahtjev za preispitivanje rezultata izbora pitanje za Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud te da se on ne namjerava miješati u njihove ovlasti.

Podsjetimo, Petrović Jakovina kazala je kako SDP, odnosno izborni stožer Ive Josipovića nije donio odluku, ali da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo