RTL OTKRIVA / Imamo dokument! Pogledajte kako se zataškavaju stvari pronađene u zatvoru

Sindikat se nada da će zatvorski sustav provesti istragu do kraja i sankcionirati odgovorne

10.12.2019.
21:56
VOYO logo

Koliko je zatvorski sustav pun propusta, najbolje svjedoči sljedeći primjer: zatvorenik koji služi kaznu u Remetincu mobitelom je snimio nedavno uhićenog dilera luksuznih automobila s Knežije i snimku objavio.

Iako je Ministarstvo pravosuđa s cijelim slučajem upoznato i najavljuje se moguće smjene, RTL otkriva da su i u kaznionici u Glini još prije pet dana pronađena tri mobitela i 200 različitih tableta, a sve se pokušava zataškati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke iz zatvora najbolje pokazuju kako su mobiteli u Remetincu očito postali normalna pojava, a riječ je, kako doznajemo, o samo jednoj od njih, naime, isti zatvorenici snimili su navodno i kako jedu, pravosudne policajce, ali i ostale situacije u zatvoru.

"Mi smo tu informaciju imali prije nego su je mediji doznali. I Ministarstvo pravosuđa je putem svojih procesnih alata poduzelo sve da se utvrdi puna istina da saznamo kako je do toga došlo i da nakon što izvršimo pomnu analizu povučemo neke poteze koji mogu biti kadrovske naravi", rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mobitel je pronađen i kod nedavno uhićenog Tomislava Sablje, a  još je svjež primjer oca Davida Komšića, koji je svom sinu za vrijeme posjeta u zatvor donio mini mobitel - manji od dlana.

Pravosudni policajci već mjesecima poručuju da su nemoćni pa tako predsjednik Sindikata pravosudnih policajaca Armin Tatarević ističe: "To je ono što mi upozoravamo cijelo vrijeme zatvorski sustav da će do toga doći. Cijelo vrijeme govorimo da u zatvor prolaze mobiteli, prolazi droga, prolaze mnoge stari koje su po kućnom redu zabranjene".

Da se u pretragama pronađe svašta, otkriva i dokument do kojeg je došao RTL, kada se pretraživala kaznionica u Glini pa je u teretani pronađen paketić s velikim brojem tableta i droga. Dokument koji je pisao policajac pokazuje i kako se neke stvari pokušavaju zataškati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S obzirom na to da se u blizini teretane nalazi nadzornik, obavijestio sam ga o pronalasku, na što je on uzeo sporni paketić i rekao mi da ništa u zapisnik ne pišem jer smo već dovoljno nedopuštenih stvari i tvari pronašli u posljednja dva dana (tri mobitela, oko 200 različitih tableta, nepoznatu zelenu biljnu tvar, više improviziranih predmeta pogodnih za ozljeđivanje …), navodi se u službenoj zabilješci iz kaznionice u Glini.

"Mi se cijelo vrijeme igramo nekako mačke i miša sa zatvorenicima. Međutim, ako sad gledamo mi nemamo nikakve tehnike ni načina da se nastavimo igrati s njima. Cijelo vrijeme je bilo mobitela, ali nikad kao sad. Kako se može dogoditi da ima tri mobitela u jednoj sobi, da se to događa u svim kaznionicama i ustanovama našim'', pita se Tatarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat se nada da će zatvorski sustav provesti istragu do kraja i sankcionirati odgovorne, a ne da se sve prelomi preko leđa pravosudnih policajaca.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo