stižu češki medicinski timovi / Djevojčice stabilno, a većina stradalih danas se vraća kući

Image
Foto: PIXSELL

Tijekom dana gospićku bolnicu bi trebalo napustiti 25 lakše ozlijeđenih ljudi. Dvije djevojčice koje su u subotu s teškim ozljedama prevezene u Zagreb izvan su životne opasnosti, iako jedna još uvijek nije pri svijesti.

24.6.2012.
10:57
PIXSELL
VOYO logo

U nedjelju je češki vojni zrakoplov s medicinskim timovima i vojnim psiholozima sletio u civilnu zračnu luku Zemunik kraj Zadra.

"Svi su pacijenti dobro, veći dio ide kući. Zasada mogu reći da će ih na tom popisu biti više od 25 od njih 40-ak, a kroz dva, tri dana, ovisi kada će biti spremni, bit će pušteni i ostali", izjavila je ravnateljica bolnice Marija Vrkljan-Ilijevski.

Češki veleposlanik potvrdio je da češka Vlada šalje vojni zrakoplov s medicinskim timovima. Među njima će biti i jedan 'odjel intenzivne njege' koji iz Praga polijeće u 11 sati, a tijekom popodneva vratit će češke turiste u njihovu domovinu.

"Još uvijek ne znam koliko će se točno naših državljana odlučiti vratiti. Kada sam jučer s njima razgovarao u bolnici taj broj je bio velik. Ne mogu trenutno reći je li se netko od njih predomislio i želi ostati na odmoru u Hrvatskoj", rekao je veleposlanik Kühnl.

Nekim turistima još uvijek nisu pronađeni dokumenti i putovnice, te se veleposlanik nada da će se neke još uspjeti pronaći. Međutim, čak da ih i ne pronađu, riješit će se privremeni dokumenti.

Češkim državljanima u gospićkoj bolnici osigurana je psihološka pomoć kako bi im se olakšale traume nakon teške nesreće, a vojnim zrakoplovom stići će i psiholozi češke vojske koji će se također staviti na raspolaganje pacijentima stradalima na autocesti A1, među kojima je u gospićkoj bolnici i petero male djece.

Osmero osoba poginulo je u jučerašnjoj stravičnoj nesreći, dok ih je isto toliko teže ozlijeđeno.

Dvije djevojčice i jedna žena s težim povredama odmah su prebačene u Zagreb na liječenje. Djevojčice su izvan životne opasnosti, no jedna još uvijek nije pri svijesti.

Zasad nije poznato koliko dugo će teže ozlijeđeni češki putnici biti zadržani na liječenju.

Do nesreće je najvjerojatnije došlo jer je vozač zaspao za upravljačem probio je središnju ogradu na autocesti, te se prevrnuo na bok.

Češki mediji su okarakterizirali 'stravičnu nesreću kao najveću tragediju u posljednjih deset godina'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo