Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SPORNE IZJAVE ZA RTL DANAS

HHO se obrušio na Zorana Milanovića

Hrvatski helsinški odbor se osvrnuo na Milanovićeve izjave u informativnoj emisiji RTL Danas vezane uz suđenje Čačiću u Mađarskoj, jer one predstavljaju 'javni skandal kojim se ozbiljno narušava načelo trodiobe vlasti, kao i grubi nasrtaj na vladavinu prava'.

RTL/ 27.6.2012. u 14:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Intervju kojeg je premijer Zoran Milanović dao RTL Televiziji izazvao je burne reakcije, a u srijedu ujutro oglasio se i Hrvatski helsinški odbor priopćenjem kojeg donosimo u cijelosti:

"Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pomno prati sva događanja na hrvatskoj političkoj sceni vezana uz zaštitu vladavine prava. Vladavina prava temeljna je pretpostavka za razvitak društva prožetog idejom i praksom ljudskih prava. Stoga smo šokirani izjavama predsjednika Vlade Zorana Milanovića u intervjuu s Igorom Bobićem, urednikom RTL-a Danas, na Dan državnosti, 25. lipnja 2012.

HHO se do sada suzdržavao od bilo kakvog komentara ili uplitanja u slučaj prometne nesreće sadašnjeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića u Mađarskoj, kojom prilikom su smrtno stradale dvije osobe.

Nismo komentirali ni brojne reakcije javnosti i traženja Čačićeve demisije, što bi predstavljalo čin moralne, ali i političke odgovornosti. No, ne možemo prešutjeti Milanovićeve izjave RTL-u vezane uz ovaj slučaj, jer one predstavljaju javni skandal kojim se ozbiljno narušava načelo trodiobe vlasti, kao i grubi nasrtaj na vladavinu prava.

'Vladavina prava nije razgovor'

Premijer je izjavio: "Spominjala se pravomoćna presuda. Pravomoćna presuda je pravomoćna presuda. To nije presuda prvog stupnja u Kaposváru. Ne želim ja otežavati, ako ovo sad netko gleda, Čačiću poziciju, da podcjenjujem taj sud. Ali ispada na kraju da je status hrvatske Vlade u rukama jednog činovnika, službenika, suca prvostupanjskog suda u Mađarskoj. To se može gledati na taj način, ali to nije vladavina prava. Vladavina prava nije pritisak na dugme. Vladavina prava je razgovor ovako kako sada razgovaramo smireno i razdvajanje etički neutralnog od etički bremenitog".

Ne, vladavina prava nije i ne može biti razgovor, ma kako javan. Vladavina prava je poštivanje zakona koji se podjednako primjenjuju prema svima, bez obzira je li riječ o Vladinim dužnosnicima ili 'običnim' građanima. Vladavina prava iznad svega je poštivanje procedure i autonomnosti pravnih sustava.

Izjava predsjednika Vlade o sucu (sutkinji) prvostupanjskog suda u Mađarskoj jest omalovažavanje tog suda, kompromitiranje pravnog sustava prijateljske susjedne zemlje, ali i više od toga. Bilo kakvo komentiranje nepravomoćnih sudskih postupaka u javnim sredstvima priopćavanja od strane državnih dužnosnika i nositelja vlasti kazneno je djelo prisile nad pravosudnim dužnosnikom iz čl. 309 KZ, za što je zaprijećena novčana kazna do sto pedeset dnevnih dohodaka ili kazna zatvora do šest mjeseci. Ako je sudbina ove hrvatske Vlade 'u rukama jednog činovnika, službenika, suca prvostupanjskog suda u Mađarskoj', to je zato što su se sama Vlada i njezin predsjednik neprincipijelno doveli u takav položaj.

Iznenađeni smo šutnjom sudbenih institucija, nevladinih udruga koje bi se trebale baviti vladavinom prava, ali ne i znakovitom šutnjom dijela medija. Da je ovako što izjavio visoki dužnosnik bilo koje prethodne vlade, zacijelo bi se pokrenula lavina osuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ali premijer Milanović je povlaštena osoba u javnom životu naše zemlje. Njegovu vlast karakterizira arogancija i bahatost, brz jezik: stil koji je nametnuo upravo Čačić, a koji je u obrnutom razmjeru s učincima njihova upravljanja Hrvatskom. Oni pontificiraju o bilo čemu, prozivaju podčinjene, smjenjuju nepodobne i drugostranačne, osuđuju sindikate, telefonom otpuštaju guvernera Narodne banke, kustose muzeja, vrijeđaju osjećaje građana: a sve im to mnogi unaprijed oproštaju u ime stranačko-ideologijske opredijeljenosti.

Gospodin Milanović ne može i ne smije biti zaštićen od kritike, jer je ona preduvjet za demokratsko funkcioniranje društva. Reagiranje dijela medija i dijela stručne javnosti na najnoviji gaf premijera Milanovića ojačava nadu da hrvatsko društvo ima dovoljno snage za samoregulaciju i obranu temeljnih vrijednosti demokratskoga društva.

Ni HHO u zalaganju za demokratski karakter hrvatskog društva neće i ne smije asistirati u ulozi statista kao dio nevladinih udruga za ljudska prava.

Stoga, Izvršni Odbor HHO-a poziva premijera Zorana Milanovića da povuče svoje skandalozne izjave i javno se ispriča javnosti zbog nasrtaja na vladavinu prava, te da je ubuduće poštuje."

Upravo se čita

Image
evakuiran hotel i bazeni

Direktor Termi Tuhelj: 'Dostavljač je greškom usipao kiselinu, došlo je do reakcije, sve se proširilo...'

RTL/ 27.6.2012. u 14:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
novi detalji

U sudaru saniteta i auta onkološkoj pacijentici slomljeno nekoliko rebara, vozač Audija je bio pijan...

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču