OKUPLJANJE STRUČNJAKA / Arhitekti pisali Bandiću i Plenkoviću: 'Hitno treba osnovati koordinaciju za obnovu Zagreba'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Nastavno na borbu za zagrebački GUP 21. stoljeća struka je opet zajednički istupila i stavila se na raspolaganje građanima

27.3.2020.
14:00
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ), Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Udruga hrvatskih urbanista (UHU), Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Društvo povjesničara umjetnosti (DPUH) uputili su pismo premijeru Andreju Plenkoviću i gradonačelniku Zagreba Milan Bandiću i zatražili hitno osnivanje koordinacijskog tijela kako bi se obnovi Zagreba pristupilo što kvalitetnije. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, snažan potres, 5,5 prema Richteru, pogodio je Zagreb prošle nedjelje rano ujutro i nanio veliku materijalnu štetu. Smrtno je stradala jedna djevojčica, a 27 osoba je ozlijeđeno. Dosad je stiglo više desetaka tisuća prijava oštećenja od potresa, a pogođeno je nekoliko tisuća objekata. Svaka osma zgrada koju su pregledali statičari nije više pogodna za život, a štete su ogromne i u predgrađu Zagreba koje je bilo u epicentru potresa.

Image

U Zagrebu oštećeno na desetke zgrada i automobila: Grad izgleda kao iz filma katastrofe

Image

U Zagrebu oštećeno na desetke zgrada i automobila: Grad izgleda kao iz filma katastrofe

Opasnost i dalje vreba: Ključ je kvalitetna obnova

Iako su mnoge zgrozile fotografije grada neposredno nakon potresa na kojima je centar ove europske metropole izgledao kao u filmu katastrofe, pogotovo uslijed epidemije koronavirusa, središte Zagreba je vrlo brzo očišćeno, a prava opasnost i dalje vreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezini razmjeri vide se tek kada se grad pogleda iz zraka, a iz DAZ-a upozoravaju u čemu je problem: ''Obnovljena dvorišna pročelja, a stari pokrov i urušeno krovište i dimnjaci. Ili, novi pokrov, ali urušeni zabatni zid. Obnova niti jednog dijela zgrade ne smije se raditi ako nije cjelovita, sada se jasno pokazuje svaki nedostatak takvog pristupa''.

''Istovremeno, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja govori o obnovi Zagreba samo u pogledu statičke otpornosti. Kada nas pogodi požar tih objekata, opet ćemo se čuditi. Kada krene curenje plina, opet ćemo se čuditi. Ili, kada zaključimo da smo nepovratno uništili zaštićeno kulturno dobro, opet ćemo se čuditi. Što nas još treba zadesiti, do kada će se u Hrvatskoj raditi površno?'', pitaju se arhitekti.

Oni s kolegama urbanistima i povjesničarima umjetnosti već desetljećima upozoravaju da je Donji grad u opasnosti i s obzirom na dugogodišnje najave seizmologa da je će Zagreb pogoditi jak potres. Za njihova upozorenja sluha pretjerano nije bilo, a lamentiranja gradskih vlasti o obnovama fasada dvojbena su jer je ključna stvar u cijeloj priči seizmičko očvršćavanje, koje je izostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
Image
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Stoga su svi zajedno pokrenuli inicijativu kako bi Vladu i Grad upozorili da je potrebno što prije uspostaviti tijelo čija je zadaća definiranje svih strateških postupkaka, zakonodavnih okvira i provedbenih mjera sve u cilju da se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevlada na kvalitetan način.

Također, stavili su se na raspolaganje i građanima i građankama Zagreba, a ne samo upravnim tijelima Republike Hrvatske uz napomenu da je tim stručnjaka pristupio strateškoj analizi potrebnih aktivnosti za prevladavanje ovih zahtjevnih izazova. Građani su ovih dana pogubljeni u masi informacija oko toga što i kako te kod koga uopće trebaju obavljati oko prijave šteta i načina naknade, a i kako će izgledati sama obnova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DAZ
Image
Foto: DAZ

Prijedlog organizacije i sastava radnog tijela – Koordinacije

''Iz provedenih analiza te razvoja situacije na terenu predlažemo da se hitno pristupi  formiranju Koordinacije u cilju obnove Zagreba, a nakon prve trijaže stanja koja se upravo provodi na terenu. Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sastavnim i stručno utemeljenim pristupom te jasnim i pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom'', objašnjavaju stručnjaci, iza kojih je i povijest borbe s građanima za GUP 21. stoljeća.

Ističu da formirani radni timovi stručnjaka trebaju biti okosnica koja definira sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način: ''Ovakav pristup je nužan kako bismo uspješno riješili trenutnu situaciju i prevenirali buduće slične situacije na dobrobit cijelog društva''.

Prema njihovu prijedlogu, Koordinacija bi kao radno tijelo koordinirala gradske i županijske urede, državne institucije i predstavnike strukovnih udruženja i institucija, a sve s ciljem povećanja efikasnost upravljanja te pravovremenog informiranje javnosti. Operativan tim stručnjaka koji će zajednički koordinirati svim fazama sanacije posljedica trebaju predložiti Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Republika Hrvatska te strukovna udruženja.

Image
Foto: DAZ
Image
Foto: DAZ

''S obzirom na otežanu situaciju koja je posljedica širenja koronavirusa to tijelo treba osnovati po hitnom postupku. Velik broj inženjera različitih struka bit će uključen u narednim fazama te je potrebno pravovaljano unaprijed organizirati zaduženja, financijski okvir i sve ostalo što je potrebno kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa, a samim time i novih ljudskih žrtava'', upozoravaju arhitekti i njihove kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložili su da Koordinacija bude podijeljena u dvije razine te da postoji osoba koja će biti zadužena za pravovaljano informiranje medija i  javnosti - na prvoj bi bili zaduženi za strateško planiranje i upravljanje krizom, a na drugoj bi bile operativne radne skupine. 

Image
Foto: DAZ
Image
Foto: DAZ

Naposljetku, bit će važno i zanimljivo pratiti i kako će se razvijati budućnost Donjeg grada kroz oči stručnjaka uz jasnu komunikaciju prema građanima jer mnogi smatraju da je ovo druga prilika kako bi se našla prijeko potrebna ravnoteža - između onoga što se od baštine može zaštititi, ali i kvalitetno osuvremeniti, a sve na način da podnese prirodne nepogode kao potres koje bi mogle zadesiti Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo