Stigao iz Kine / Hrvat u karanteni: 'Posjeti zabranjeni, pacijent s nama komunicira preko interkoma'

Na kruzeru Diamond Princess, usidrenom u Japanu, još je četvero hrvatskih državljana

22.2.2020.
18:40
VOYO logo

Jedan od petero Hrvata koji rade na kruzeru Diamond Princes na kojem je, nakon Kine najveće žarište koronavirusa u svijetu, sinoć je stigao u Zagreb.

Iako je analiza pokazala da nije zaražen, iz opreza je smješten u novoosnovanu karantenu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Samo ovuda i samo uz potpunu zaštitu medicinari smiju do pacijenta s kruzera. Iako nije zaražen, svima ostalima pristup je zabranjen.

"Posjeti su zabranjeni, pacijent komunicira s obitelji preko mobitela, s nama preko interkoma ako ne moramo unutra ulaziti. On je dobrog općeg stanja, nema temperaturu, dobrog je raspoloženja i ima televizor u sobi", kazala je glavna sestra Marica Trogrlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


I dok se pacijent koji se sinoć preko Maribora vratio iz Japana navikava na novu situaciju, novim se uvjetima prilagođava i bolničko osoblje.

U zagrebačkoj Bolnici za infektivne bolesti od jutros traju edukacije kako se pravilno odjenuti i što je još važnije - jer tada je rizik najveći, kako skinuti zaštitnu opremu.

"Ono što malo zabrinjava je to da svuda u Europi nedostaje zaštitne opreme pa se svi nekako trudimo naći još neke izvore gdje ih je još ima. Trudimo se svi najbolje što možemo se organizirati, nema sto posto, ali činimo sve što možemo", govori , ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Na edukaciju stižu medicinari iz cijele Hrvatske za slučaj da se zaraženi obrate njihovoj bolnici. Jutros ih je posjetio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Liječnici o koronavirusu uče u hodu, zato su i mjere opreza na najvišoj razini. Pretpostavlja se da zaraženi pacijent virus može proširiti i prije nego što sam osjeti simptome bolesti.

"Tih indicija je sve više i više premda  se i dalje službeno smatra da samo osoba koja je bolesna predstavlja izvor zaraze za druge, ali s vremenom bi se to moglo promijeniti jer sve više podataka ide u tom smjeru", pojašnjava dr. iz HZJZ-a.

S Hrvatom koji iz opreza leži u zagrebačkoj karanteni sinoć se vratilo i dvoje slovenskih državljana, no njih su vlasti pustile u tzv. kućnu karantenu.

"Oba su putnika zdrava, oba su negativna, ni jedan od njih nema u nosu i ždrijelu klica koronavirusa", izjavila je  iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kruzeru Diamond Princess, usidrenom u Japanu, još je četvero hrvatskih državljana. Njihov se dolazak tek očekuje, no oni nisu u kontaktu s više od 620 zaraženih, među kojima je dvoje Slovenaca i jedan Crnogorac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo