PLAĆE DUŽNOSNIKA / Ima daleko veću plaću od predsjednice, 'prešišao' i Vujčića: Tko je viceguverner Slavko Tešija?

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL, HNB.hr

Iznenađujuće, na popisu plaća koji je objavio portal Vijesti.hr, viceguverner Tešija imao je najveću od svih dužnosnika

22.2.2019.
12:25
Sandra Simunovic/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL, HNB.hr
VOYO logo

Iznenađujuće, na popisu plaća koji smo jutros objavili na portalu Vijesti.hr, viceguverner Slavko Tešija imao je najveću od svih dužnosnika koje smo pitali. 

Istraživanje smo proveli tako da smo na mail adrese Ureda predsjednice, Vlade, ministarstava na čijem čelu se nalaze potpredsjednici Vlade, Sabora, Ustavnog suda i HNB-a poslali upit da nam pošalju neto plaće dužnosnika koje su primili u siječnju. Za neke dužnosnike dobili smo točne podatke za siječanjsku plaću, dok su nas drugi uputili na podatke iz imovinskih kartica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotogaleriju s plaćama pogledajte OVDJE

Iz HNB-a su bili vrlo transparentni i ubrzo nakon našeg upita poslali odgovor prema kojem je najvišu plaću od 44.435 kuna za siječanj ove godine imao viceguverner Tešija. Veću plaću i od guvernera Borisa Vujčića (41.264 kune) i njegove zamjenice Sandre Švaljek (38.064). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Na stranicama HNB-a stoji da je viceguverner Tešija rođen u veljači 1954. godine u Ludbregu. Diplomirao je 1981. na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu, a magistrirao 2006. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Organizacija i menadžment.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Iznenađenje na vrhu! Ovo su plaće predsjednice, premijera, vrha Vlade, Ustavnog suda i HNB-a!

Image

Iznenađenje na vrhu! Ovo su plaće predsjednice, premijera, vrha Vlade, Ustavnog suda i HNB-a!

Prvi posao mu je bio u Privrednoj banci, a potom 1983. godine postaje zaposlenik HNB-a kao viši devizno-monetarni inspektor. Dužnost direktora Direkcije za deviznu i kreditno-monetarnu inspekciju banaka preuzima 1994., a godinu dana kasnije postaje direktor Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Viceguverner od srpnja 2018.

U HNB se vraća 1996. godine, a od 1998. do 2014. radi kao direktor Direkcije za platni promet s inozemstvom i međunarodne odnose s bankama. 1999. godine je postao predstavnik Hrvatske u Komisiji za bankarsku tehniku i praksu pri Međunarodnoj trgovačkoj komori u Parizu, a na toj je funkciji odradio tri četverogodišnja mandata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2014. radi u Sektoru podrške poslovanju HNB-a kao glavni savjetnik, a 2017. postaje ovlašteni predstavnik Republike Hrvatske za sukcesiju financijske imovine i obveze bivše SFRJ. Sabor ga je viceguvernerom HNB-a imenovao u srpnju prošle godine, a koordinira i rukovodi poslovima iz područja Ureda za koordinaciju poslova sukcesije i Ureda za reguliranje deviznog poslovanja.

Koautor je većeg broja zakona iz područja gospodarstva, a za potrebe državnih institucija davao je, kao ovlašteni stalni sudski vještak za financije, bankarstvo te devizno i vanjskotrgovinsko poslovanje, stručna mišljenja kod sudskih i arbitražnih sporova, stoji u biografiji Slavka Tešije objavljenoj na stranicama HNB-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo