na meti kritika / Imamo interni dokument ugostitelja: Država se tek 7. siječnja uključila u prehranu stradalog stanovništva!

Image
Foto: RTL

Tek tada su ugostitelji volonteri počeli dobivati namirnice preko Ministarstva gospodarstva i robnih zaliha

12.1.2021.
9:45
RTL
VOYO logo

Danima nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, ne prestaju reakcije na sve čemu smo svjedočili i još uvijek svjedočimo. Tako se burna rasprava već neko vrijeme vodi i oko pripreme i isporuke obroka. 

Kao što je poznato, 13 dana od razornog potresa država se konačno organizirala i počela kuhati i dostavljati hranu stradalim ljudima na Baniji. Posao pripreme i dostave hrane počela je preuzimati državna tvrtka Pleter, iako mnogima nije jasno zašto se to nije dogodilo već ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve je jasno /

Izvještaj ugostitelja: U 13 dana pripremili oko 150.000 obroka, punih sedam dana oni pripremani bez ikakve pomoći i ikakvog troška države

Image
sve je jasno /

Izvještaj ugostitelja: U 13 dana pripremili oko 150.000 obroka, punih sedam dana oni pripremani bez ikakve pomoći i ikakvog troška države

A prema internom dokumentu ugostitelja koji je dobio RTL Direkt, hrvatski ugostitelji su od prvog dana pripremili i isporučili oko 150.000 obroka!

I to dnevno, po lokacijama kako slijedi: u Petrinji svakog dana 6000 obroka, samo prvog dana dok se tlo još treslo pripremljeno je oko 1150 obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Glini svakog dana 2000 obroka, u Topuskom 1600, Sisku 1000, Mošćenici 500 a istodobno je i oko 30 restorana u Zagrebu pripremalo i slalo obroke za Baniju dnevno oko 3500. Dakle u 13 dana ponovimo hrvatski ugostitelji su ondje poslali ili pripremili oko 150.000 obroka!

No, ono što je za mnoge posebno zabrinjavajuće je činjenica da u tom internom dokumentu ugostitelja jasno piše da se država u cijelu priču uključila tek - 7. siječnja kada su ugostitelji počeli dobivati namirnice preko Ministarstva gospodarstva i robnih zaliha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana ranije Crveni križ im je stavio na raspolaganje svoje skladište u Zagrebu tako da slobodno možemo reći da su punih 7 dana od potresa obroci pripremani bez ikakve pomoći i ikakvog troška države.

Image
Image

Ugostitelji

Image
Image

Dokument2

Interni dokument ugostitelja. FOTO: RTL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O cijeloj ovoj situaciji, sinoć je u RTL Direktu govorio i poznati šef Mate Janković, koji je sa svojim kolegama u Petrinji i Zagrebu od prvog dana potresa pripremao hranu. Potvrdio je da su veći dio bili prepušteni sami sebi:

"Mi zapravo nismo ogorčeni s činjenicom da pomažemo jer smo došli pomagati, ali ogorčeni smo s činjenicom da smo u jednom vremenskom periodu primjetili da nam nitko ne dolazi zamijeniti naša radna mjesta, a da Crveni križ je uključen - od nekog dana, da država je stavila na raspolaganje svoje robne zalihe isto  - od nekog dana, točnije  7. siječnja, a do tada smo bili prepušteni sami sebi i žicanju svojih dobavljača", kazao je međuostalim Janković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom obilaska lokacije u Petrinji na kojoj će se graditi kontejnersko naselje za ljude koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, Tomo Medved jučer je pokušao smiriti situaciju rekavši:

"Bez obzira što smo svi nestrpljivi i htjeli bismo odmah sve, sve radimo koordinirano i sustavno. Ovo je dokaz da smo vrlo odgovorno pristupili upravljanju krizom. Nažalost, i snijeg nam otežava. Zatražio sam od svih službi dodatni napor kako ni jedan čovjek ne bi bio ostavljen niti prepušten sam sebi", naglasio je Medved i još se jednom zahvalio kuharima volonterima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši vrijedni ugostitelji, kojima se i sada zahvaljujem, nastavljaju raditi na svojim lokacijama onako kako su to radili i do sad, a Pleter uzima pripremu hrane, poglavito za šire područje Petrinje, ruralna područja okolice Gline, po modelu u kojem načelnici i gradonačelnici upućuju prema Stožeru potrebite količine hrane, definiraju punkteve gdje Pleter dovozi, definiraju odgovornu osobu koja preuzima hranu. Pleter dovozi hranu, odgovorne osobe preuzimaju i organiziraju podjelu na svojim područjima", rekao je Medved.

Rekao je također da bi se Pleter angažirao i ranije da je bilo potrebe, a što se tiče ugostitelja kazao je da će raditi dok mogu i žele. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožeru za otklanjanje posljedica potresa poslali smo upit s pitanjem jesu li ove informacije iz internog dokumenta ugostitelja točne. Odgovor ćemo dobiti čim ga dobijemo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo