olakšat će posao / Izum od kojeg bi OPG-ovi imale koristi: 'Posao koji radite dva mjeseca obavite u tjedan dana'

Image
Foto: RTL

Odvajanje dobrog od lošeg - je naporan posao. Ne i s pametnim strojem kojeg je Martina izumila pomoću dečka i prijatelja

20.10.2018.
14:45
RTL
VOYO logo


Nakon što je kumica na placu prebrirala po grahu, doznali smo koji je razlog zašto kila graha košta 50 kuna. "Mi sve trebimo sa rukama. Dignemo se u 3 sata ujutro i natrebimo 5 vreća do 8", govori nam Đurđica Jančić.

A jedan stroj mogao bi taj zamoran posao olakšati. "Kad mi sortiramo ručno traje otprilike 2-3 mjeseca, ali s ovim strojem bi se to smanjilo i sortirala bi se sva količina graha za tjedan, do dva tjedna maksimalno", kazala je za RTL Martina Franjo, studentica Financijske matematike i statistike u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi na principu 'umjetne inteligencije'

Ručno čovjek za sat vremena može sortirati 15 kilograma graha, a stroj duplo. Ideja je nastala kada je Martinin dečko prvi put došao na upoznavanje njezinih roditelja koji su tada sortirali grah. "Dok se to sve ubralo, izvadilo iz mahuna ja sam ih pitao: Pa tko će sad te tri tone graha ručno sortirat, pa to traje mjesecima?", kazao je Ivan Židov, student Financijske matematike i statistike u Osijeku.

I za dva tjedna stroj je bio tu. Radi na principu umjetne inteligencije, odnosno 3000 fotografija dobrog i lošeg zrnja na osnovu kojih ih on prepoznaje, a sastavili su ga od dijelova koji su im došli pod ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazali su nam kako je izgledao prototip, a i na sadašnjem ima još dosta posla. Cilj im je sortiranje 100 kilograma po satu graha, ali i badema, lješnjaka ili primjerice maslina. A dobro bi došao i najstarijoj kumici na Dolcu koja rukama grah sortira već 57 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo