U BORBI ŽIVOTA / Kako olakšati borbu djeci s rakom? Edukativni filmovi koje bi svi trebali vidjeti

Međunarodni i Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. veljače

15.2.2020.
14:15
VOYO logo

''Pobijediti rak je kao složiti mozaik od stotine kamenčića - svaki mora doći na svoje mjesto'', reći će često 'survivori', odnosno osobe koje su kao djeca bolovale od raka i preživjele. Izuzetno važan kamenčić u tom mozaiku je razumijevanje okoline jer je ono za čime mladi ‘survivori’ , ističu, ''najviše imaju potrebu nakon pobjede u ''utakmici života''.''

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda mali, ali značajan doprinos u velikim borbama najmanjih oboljelih junaka predstavlja i 10 kratkometražnih animiranih filmova namijenjenih djeci u onkološkom liječenju, koje je proizveo Kreativni sindikat, filmski produkcijski studio iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastali su u sklopu projekta ‘Mladi umjetnički savjetnici pomažu mladima u bolnicama’, provedenog u suradnji s udrugom Krijesnica, koja okuplja djecu i mlade liječene od malignih bolesti te njima i njihovim obiteljima pruža psihološku i ostale vidove potpore za vrijeme i nakon završetka samog liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Projekt je interaktivnog karaktera, u kojem je autorsko-produkcijski tim radio na stvaranju i proizvodnji edukativnih animiranih filmova. Okupio je 60-ak mladih polaznika i polaznica od 15 do 25 godina brojnih edukativnih aktivnosti i radionica animacije i stripa, kao i mlade ‘Krijesnice’.

Oni su kroz projektne aktivnosti u suradnji s autorskim timom, dijeleći vlastita dragocjena iskustva stečena kroz godine liječenja, sukreirali dramski okvir filmske priče – u kojoj pratimo put jednog dječaka od njegove hospitalizacije, preko pretraga i faza liječenja, do odlaska iz bolnice, odnosno - ozdravljenja, a sve prožeto socijalnim kontekstom bolničkog života'', objašnjavaju iz Kreativnog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da je stručni medicinski sadržaj ‘brušen’ u suradnji s dvije vodeće hrvatske ustanove na području dječje onkologije – Klinikom za dječje bolesti Zagreb, te Kliničkim bolničkim centrom Zagreb: ''Suradnja je ostvarena s njihovim psiholozima, koji se u svom radu susreću s najmanjim pacijentima, njihovim borbama i strahovima od brojnih pretraga i zahtjevnih situacija s kojima su suočeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sami edukativni filmovi zamišljeni su kao nov i inovativan alat upravo za psihologe u radu s oboljelom djecom – s idejom njihova poistovjećivanja s likovima serijala, kroz animaciju kao medij koji najlakše komunicira upravo s tom ciljnom skupinom te uz naraciju protagonista, kojemu je glas 'posudio' upravo jedan od mladih ‘Krijesnica’ što cijelom pristupu daje dodatni sloj autentičnosti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj edukativni animirani serijal putem dječjih tablet uređaja doniranih dječjim onkološkim odjelima u spomenutim bolnicama bilježi pozitivne dojmove, kažu. Naime, djeca se prema povratnim informacijama iz bolnica, osjećaju manje usamljenima u novom bolničkom okruženju, a to je, uz plasman stručnog - medicinskog sadržaja, i osnovni cilj edukativnog serijala te projekta u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serijal je dostupan i online putem youtube platforme na kanalu Kreativnog sindikata, a s obzirom na to da svaka epizoda serijala tematizira pojedinačne pretrage, odnosno faze liječenja (vađenje krvi, ultrazvuk, scintigrafija, CT, MR, operacija, itd.), pojedine epizode mogu se koristiti i van konteksta onkološkog liječenja, odnosno, mogu poslužiti psihološkoj pripremi i ostale hospitalizirane djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmovi se stoga i prikazuju i u školama u sklopu inicijative senzibiliziranja djece čiji su školski kolege i kolegice oboljeli, a svrha je upravo demistifikacija bolničkog života i lakša integracija onih koji se nakon izbivanja iz školskih klupa, zbog procesa liječenja, vraćaju u svoju prirodnu okolinu, među vršnjake i vršnjakinje. Sve to mnogo je lakše prihvatiti i razumjeti uz veću i ciljanu edukaciju svih uključenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ususret Međunarodnom danu djece oboljele od malignih bolesti, koji se obilježava 15. veljače, Mladi Krijesnice, mlade osobe koje su se liječile od maligne bolesti, pozivaju na podršku djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima i pomoć u rušenju predrasuda o bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najčešće predrasude koje se javljaju zbog neinformiranosti okoline su:

  • "Rak je zarazan" – Netočno! Rak nije zarazan i ne prenosi se socijalnim kontaktom
  • "Obitelj ili dijete na neki su način potaknuli pojavu bolesti" - Netočno! Nitko nije svojim postupkom uzrokovao rak kod djeteta i još uvijek se ne zna točan uzrok bolesti
  • "Rak je neizlječiv" – Netočno! Medicina svakim danom napreduje, stopa izlječenja se povećava i trenutno iznosi više od 80 posto
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti prvi put je obilježen 2002. godine na inicijativu Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO). U Hrvatskoj se obilježava od 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbol borbe protiv raka u dječjoj dobi je zlatna vrpca, koja ukazuje na hrabrost i snagu djece oboljele od malignih bolesti kao i na dragocjenost svakog dječjeg života. Obilježavanjem ovog dana želi se podignuti svijest o malignim bolestima kod djece i mladih kao i o važnosti ranog prepoznavanja simptoma bolesti te pružiti podrška oboljelima i njihovim obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan uzrok nastanka malignih bolesti kod djece nije poznat. Maligne bolesti nastaju kad zdrave stanice promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti i dijeliti se. A s obzirom na to koliko je danas popularno pretraživati informacije na internetu, zaista bi bilko dobro pridržavati se nekih smjernica, napominju iz udruge Krijesnica:

  • svako dijete koje ima rak, bez obzira na financijski i društveni položaj, rasu ili porijeklo, zaslužuje pristup najboljem mogućem liječenju i medicinskoj skrbirezultati potrage za informacijama mogu biti informacije povezane sa rakom u odrasloj dobi; za njih često vrijede značajno različite informacije nego za rak u djetinjstvu čak i ako imaju iste ili slične nazive
  • rezultati potrage mogu uključivati informacije namijenjene drugačijoj publici; primjerice informacije za onkologe koje često pretpostavljaju golemu razinu predznanja i specijaliziranog obrazovanja
  • nazivi mogu uključivati riječi koje se drugačije pišu ovisno o području npr. ovisno radi li se o američkom ili britanskom engleskom (npr. Leukemia vs. Leukaemia, tumor vs. tumour)
  • kvaliteta informacija dostupnih na internetu je varijabilna
  • u potrazi za informacijama na internetu, treba biti svjestan da izvori informacija na internetu nisu uvijek pouzdani i točni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zakašnjelo postavljanje dijagnoze smanjuje stopu preživljavanja u razvijenijim i ekonomski bogatijim zemljama. Osmero od desetero djece će preživjeti, dok će u slabije razvijenim zemljama preživjeti tek dvoje do troje djece od desetero – uglavnom zbog prekasnog dolaska u bolnicu. Iako se od raka izliječi od 70 do 90 posto djece, u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja, ta je bolest i dalje, nakon nesreća, prvi uzrok smrtnosti djece. U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 150 djece, najčešće od leukemija, limfoma i tumora mozga'', objašnjavaju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar''.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo