TEŠKA BORBA / Muke po alergijama: 'Drveće, trave, cvijeće ... a ja dišem na škrge'

Čak 20 posto stanovnika Hrvatske pati od nekog oblika alergije – to su službene brojke, a stvarni je broj zasigurno i veći

26.4.2019.
7:00
VOYO logo

Mnogi ni ne znaju da pate od peludne groznice. Simptome se lako zamjeni za simptome prehlade što otežava izlječenje.

Već 34 proljeća Ingrid Brkić Pinjuh muku muči s alergijom, a zbog nje i sa astmom. Alergična je na pelud drveća, trava i cvijeća: ''Gura se, gura se. Imamo pumpice, imamo lijekove za alergije, diše se na škrge povremeno''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Željko Petanjek je jedan od onih koji na proljeće češće nosi maramice nego zimi kad vladaju prehlade: ''Alergičan sam na neke trave, ambroziju ponekad i tako, a dobili smo čak neke lijekove za to''.

I on je poput mnogih drugih simptome alergije u početku zamijenio za prehladu, a Radovan Zrilić, internist i pulmolog objašnjava: ''Prehlađena osoba obično ima neke druge simptome infekta, temperaturu. Nije to samo šmrcavica i kihanje što kod alergije jest. Prehlađena osoba će kašljati, bit će više prehlađenih u okolici''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kihanje će prehlađenima donijeti olakšanje dok alergičarima neće. ''Ljudi koji su alergični kišu, šmrcaju, oči im suze, peckaju ih oči, neki kažu da osjećaju svrbež u nepcu, između ušiju, a jesmo li alergični možemo znati kad napravimo alergološko testiranje'', objašnjava Zrilić.

Koje biljke cvjetaju i kolika je njihova koncentracija u zraku lako se da provjeriti na peludnoj prognozi. Ono što je manje poznato jest da simptome alergije mogu pogoršati neke namirnice!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Primjerice breza koja je trenutno aktualna i jabuka vam daju ukrižanu alergijsku reakciju na način da može jabuka pogoršati simptome alergije'', objašnjava Zrilić.

Alergični na trave trebali bi izbjegavati krumpir, rajčicu, naranču i celer, a alergični na ambroziju trebali bi izbjegavati kiwi i banane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo