PODACI HNB-A / Plenković se voli hvaliti da smanjuje dug države: Od početka mandata povećao se za 13,6 milijardi kuna!

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

297 milijardi krajem srpnja i 298 milijardi kn krajem lipnja najviše su razine duga opće države otkad je Plenković premijer

5.11.2019.
13:00
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prema najnovijim podacima HNB-a, dug opće države krajem srpnja iznosio je 297 milijardi kuna. To je čak 10,8 milijardi kuna više nego krajem 2018. godine i 13,6 milijardi više nego na početku mandata Vlade Andreja Plenkovića

Kao što smo već ranije pisali, na početku Plenkovićeve vladavine, u studenom 2016. godine, dug opće države iznosio je 283,4 milijarde kuna. 297 milijardi krajem srpnja i 298 milijardi krajem lipnja ove godine su najviše razine duga opće države od kada je njegova Vlada zauzela pozicije u Banskim dvorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković i prošli tjedan govorio o smanjenju javnog duga

No, usprkos tom povećanju duga od 13,6 milijardi kuna, premijer Andrej Plenković voli isticati brojku o padu udjela duga u BDP-u. No, on ne pada zato što država smanjuje iznos duga, nego zato što BDP neprestano raste od trećeg kvartala 2014. godine. Pa se tako udio duga u BDP-u smanjuje.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O smanjenju javnog duga premijer Andrej Plenković govorio je i na prošlotjednoj sjednici Vlade kada je predstavljen proračun za 2020. godinu. 

Image

Kosor je rekorderka u zaduživanju! Samo jedan premijer je smanjio dug Hrvatske, a nije nam bio dobar

Image

Kosor je rekorderka u zaduživanju! Samo jedan premijer je smanjio dug Hrvatske, a nije nam bio dobar

"Smanjenje javnoga duga, kao jedna od naših ambicija u okviru strategije o uvođenju eura, Europskog tečajnog mehanizma 2, do kraja ove godine bi trebali biti na otprilike 71,3 posto. To je izrazito ubrzano smanjenje javnog duga što, također, jača naš međunarodni položaj", kazao je Plenković i dodao da je izrazito važno da se nastavi "kontinuitet politike fiskalne konsolidacije". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos duga raste, a udio u BDP-u se smanjuje. Kako?

Kako je moguće da iznos duga od početka mandata naraste za 13,6 milijardi kuna, a premijer svejedno govori o padu javnog duga, najbolje je prije nekoliko mjeseci objašnjeno u "Izvješću o proceduri prekomjernog proračunskog manjak i razini opće države u Republici Hrvatskoj", objavljenom na stranicama Državnog zavoda za statistiku. 

"Konsolidirani dug na kraju 2018. iznosio je 284 694 milijuna kuna ili 74,6% BDP-a, dok je u 2017. iznosio 284 316 milijuna kuna, odnosno 77,8% BDP-a. U 2016. dug je iznosio 282 766 milijuna kuna, odnosno 80,5% BDP-a, dok je u 2015. iznosio 284 373 milijuna kuna, odnosno 83,7% BDP-a", stoji u tom dokumentu iz travnja ove godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tih podataka jasno se vidi se udio duga u BDP-u smanjuje zbog rasta BDP-a, a ne zato što hrvatske Vlade realno smanjuju dug opće države. Dapače, Plenkovićeva ga je povećala za 13,6 milijardi kuna.  

Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike