Sukob oko Lozančića / Plenković 'spustio' Ostojiću: 'On ima svoju agendu. Bilo bi bolje da pita tko je napravio svastiku'

Kolinda Grabar-Kitarović nikad nije navela konkretne razloge smijene Lozančića

14.2.2020.
16:20
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković odgovorio je u petak na izjave predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića (SDP) koji tvrdi da Državno treba utvrditi zašto je predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović smijenila ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića. Premijer odbacuje takvu inicijativu oporbe.

"Loznačića poznajem, bio je na čelu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, savjetnik je potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, a koji mu je daljnji put, to je na njemu", rekao je Plenković u petak te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta tema za mene ne postoji, to je politička igra Ostojića i SDP-a. Predsjednica Republike i predsjednik Vlade imaju mogućnost suodlučivanja o promjeni čelnih ljudi obavještajnog sustava, ne piše jasno da se moraju dati neki argumenti za to. Ostojić ima svoju agendu svakog dana i bilo bi bolje da pita tko je napravio svastiku na hajdukovom stadionu".

Podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović je Lozančića smijenila 2016. godine. Nikad nije navele konkretne razloge, kazavši tek u nekoliko navrata da je Lozančić "povrijedio Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu i uplitao se u političke procese" te da više nije uživao njezino povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je ranije u petak rekao i da Grabar-Kitarović, koja je rukovodila sigurnosnim sustavom, ne može u objašnjenju zašto je netko smijenjen samo dati naznaku da je radio nešto što je suprotno zakonu ili da je zlouporabio svoj položaj. Poručio je kako je Lozančić bio ravnatelj SOA-e i treba se znati zašto je otišao.

Lozančić je u međuvremenu bio ravnatalje DUZS-a, sada je savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Božinovića, a u posljednje vrijeme spominje se kao budući savjetnik novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo